Böğürtlen Üretimi

Böğürtlen Üretimi

Böğürtlen Üretimi, insan sağlığına önemli etkileri olan böğürtlen, içerisinde organik asitler, mineral ve vitaminler barındırır. Özellikle Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde üretimi yaygındır. Böğürtlen vücuttaki zararlı maddeleri temizler ve antioksidan özelliğine sahiptir. Tansiyonu düşürür, vücudu güçlendirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca olgun böğürtlenler idrar söktürücü özelliğe sahipken ham böğürtlenler ishali azaltmada kullanılır. Böğürtlen ile reçel ve şurup yapılır. Böğürtlen şurubu solunum yolu iltihabı için çok yararlıdır.
Böğürtlen üretimi oldukça kolay bir iştir. Böğürtlenler orta küçüklükte çalılardır ve çok fazla uzamazlar. Böğürtlen sıcak ve kurak iklim şartlarına dayanıklı bir bitkidir. Yalnız kış ve ilkbaharda olan don olaylarına karşı dayanıksızdırlar. Genel olarak sıcak bölgelerde daha verimlidirler. Örneğin kayısı yetiştirilen bölgelerde böğürtlen kolaylıkla yetiştirilebilir. Toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir ancak verim alınması için toprağın yeterli miktarda gübrelenmiş olması gerekmektedir. Toprağın derin ve su tutma kapasitesi yüksek olması gerekmektedir. Böğürtlen dikilirken 1,5-2 metre derine dikilmelidir.

Böğürtlen üretimi 4 ayrı şekilde yapılır.

Kök ile fide üretimi: Böğürtlen bitkisinden her yıl sürgünler çıkar. İlkbahar mevsiminde çıkan sürgünler gelişimini tamamlayana kadar büyürler. Sonbaharda yapraklarını döktükten sonra ilkbaharda sökülür ve fide olarak kullanılır. Dalları çiçekli iken kesilir. İyi verim almak için her 4-5 yılda bir dikildiği yer değiştirilmelidir.

Uç dallandırma ile fide üretimi: Dikensiz böğürtlen türlerinin çoğaltımı sırasında çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Dikensiz böğürtlen tipi uç dallandırma ile yapılır. Dikensiz böğürtlen türünün devam etmesini istiyorsak sonbaharda fidenin uç kısmının toprağa geri dikilerek köklenmesi gerekmektedir.

Yaprak ve göz çelikleri ile fide üretimi: Dik veya yatay büyüyen böğürtlen türleri çoğaltılırken yapraklı sürgünlerden alınan yaprak ve göz çelikleri ile üretimi yapılır. Yüksek nem verilerek bu çeliklerin üretimini yapmak mümkündür.

Kök ve çelikleri ile fide üretimi: Böğürtlen kök çelikleri sonbaharda bitki yaprağını döktükten sonra dinlenme döneminde alınırlar. Kök parçaları alındıktan sonra dikim mevsimine kadar nemli kalacak şekilde saklanmalıdır. Dikilecek arazide çelikler 65-85 cm. aralıklarla ve 5-6 cm. arası derinlikte dikilmelidir.

Sulama: Sulama iyi verim alabilmek için en önemli faktörlerden birisidir. Böğürtlen nemli toprağı seven bir bitki olduğundan düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Özellikle hasat zamanı ve sıcak günlerde sulama oldukça önemlidir.

Son Güncelleme : 18.11.2018 03:19:03

Böğürtlen Üretimi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Üretimi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ahududu Ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Ahududu Ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Ahududu Ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir."Böğürtlen" ve "Ahududu"nun farkları olsa da benzer yanlarının olması hasebiyle bu iki meyve çok karıştırılmaktadır. Halk arasında daha çok böğürtlen o...
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde doğum riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Folat tüm yaş grupları için hücre işleyişinin daha iy...
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. Yaklaşık olarak 2000 yıldır Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede çeşitli sağlık sorunla...
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde edilen çaydır. Her türlü iklim ve doğa şartlarına uyum sağlayan bu bitki ormanlık alanlarda,...
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtlenler de çiçeklenme genellikle mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam etmektedir. Haz...
Böğürtlen Ekimi
Böğürtlen Ekimi
Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımından çok zengin bir yapıya sahip bir bitkidir. Böğürtlen genel olarak çöl iklimi dışında bütün ...
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen çeşitleri: Ülkemizde birçok böğürtlen çeşidine rastlanır. Çünkü hemen hemen her il de böğürtlen yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde böğürtlen yetiştirmenin sebebi ise Türküye orta kuşakta yer aldığından dolayı dört mevsimi yaşar. Çoğu bö...
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine kadar bir kaç püf noktası bulunur. Çok ezilmiş yada çok ham olan böğürtlenler tercih edilmemel...
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Şurubu, evde yapımı çok kolaydır. Tamamen doğal yollarda yapıldığı ve içerisinde hiç bir katkı maddesi olmadığı için sıkça tercih edilir. Özellikle yaz aylarında serinlemek için çokça tüketilir.Böğürtlen Şurubu Malzemeleri1 kilo böğürtlen10...
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisinde bulunan organik asitler, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Yaprakları, t...
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen nasıl yetiştirilir, Ülkemizde birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Bunun en büyük sebebi ise dört mevsimi aynı zamanda yaşamamızı sağlayan güzel bir bölgeye sahip olmamızdır. Bazılarının oluşum için ekme zamanları var ancak bazı bitkile...
Böğürtlen Ağacı
Böğürtlen Ağacı
Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. Bunun yanı sıra kış aylarında ve ilkbahar aylarında meydana gelen donlara karşı ise ahududu ağaçların...

 

Ahududu Ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Ekimi
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen Ağacı
Yabani Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlen Pekmezi
Böğürtlen Kurusu
Böğürtlen Kaç Kalori
Böğürtlen Maskesi
Böğürtlen Yetiştiriciliği
Kırmızı Böğürtlen
Böğürtlen Budaması
Böğürtlen Kökü
Böğürtlen Çayı
Böğürtlenli Cheesecake
Böğürtlen Yaprağı
Aşılı Böğürtlen
Popüler İçerik
Yabani Böğürtlen
Yabani Böğürtlen
Yabani Böğürtlen, Yabani böğürtlen kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sadece meyvesinden yararlanmanın yanında yaprağından ve kökünden de yararlanı...
Dondurulmuş Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen, düşük sıcaklıklarda saklanan bozulma olasılığını ortadan kaldıran soğutma yöntemiyle böğürtlen meyvesinin muhafaza edilmiş hali...
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Sirkesi, böğürtlen genellikle ormanlık alanların yol kenarlarında bol yağış alan bölgelerinde yetişir. Böğürtlen dikenli bir meyvedir doğada...
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Likörü, Böğürtlen meyvesi görüntüsü ve lezzetiyle insanlar üzerinde etkileyici özelliği olan meyve türleri arasında kendini kanıtlamış ferah...
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen...
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlenli dondurma, yaz aylarında severek yediğiniz dondurmayı yazlık meyvelerden yapmayı denemelisiniz. Özellikle böğürtlenle yapacağınız dondurma ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahududu Ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018