Böğürtlen Meyvesi Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Böğürtlen Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen Meyvesi

Böğürtlen meyvesi, gülgiller ailesinden olan bitki türleri içerisinde yer alan, kırmızı tonlarında küçük taneli, senelik otsu türden çalı görünümünde bir bitkidir. Bu meyvenin her yörede kendine özgü isimleri mevcuttur. Sarmaşık gibi dalları olan bu bitkinin kendine has dikenleri vardır. Yeşil renkte yoğun yaprakları ve üzüm salkımı gibi şekli sayesinde bu bitkinin meyveleri zarar görmeden olgunlaşmaktadır. Meyve rengi henüz yeni yetiştiğinde yeşildir. Bu meyve türü olgunlaştıkça kırmızı renge dönüşerek en son aşamada siyah renge sahip olabilmektedir. Bu meyve, dalından koparıldıktan sonra dayanaksız olduğu için raf ömrü kısadır. Böğürtlen meyvesinin tadı ekşi bir özelliğe sahip olmakla birlikte, aşırı olgunlaşan meyvelerinin tadı ise şeker miktarı daha fazla yapıya sahiptir.

Böğürtlen Meyvesinin Yetişme Koşulları

Böğürtlen meyvesinin çiçeklenme dönemi genellikle Mayıs ayında başlamaktadır. Ağustos ayına yaklaştıkça bu meyveler olgunlaşarak iştahları kabartan görünümüyle sevilen meyveler arasında yer alır. Her iklim tipine uyum sağlayan bu meyvenin yetiştirilmesi için ille de uygun bir ortam aranmasına gerek yoktur. Saksıda dahi gerekli bakım yapılarak yetiştirilebilir. Doğal ortamında verimli toprak türünün ve su olanaklarının iyileştirilmesi ile meyvenin kalitesi ve ebatları gelişim gösterir. Doğada genellikle kendiliğinden yetişen böğürtlen meyvesi, içerdiği mineral ve vitaminler bakımından oldukça kıymetli bir besin maddesidir. Yabani olarak doğada yetişen böğürtlen meyvesi, aşılı olarak da tarım alanlarında yetiştirilebilmektedir. Böğürtlen meyvesinin reçeli, çayı ve meyve suyu da yapılabilmektedir. Ayrıca pastacılık süslemelerinde ve krema aroması olarak kullanılan en değerli meyve grubundandır. Gıda olarak tüketilmesinin yanı sıra çeşitli bakım ürünlerinin içerisinde de yer almaktadır. Bunlar, vücut bakım krem ve losyonları, şampuan, sabun ve çeşitli bakım spreyleri olarak kullanılmaktadır.

Böğürtlen Meyvesinin Faydaları

Böğürtlen meyvesinin yaprak ve kökleri de dahil olmak üzere sağlık açısından birçok faydası vardır. Vücudun gerekli vitaminleri almasına yardımcı olur. Dil, diş eti hastalıkları ve ağız yaralarını iyileştirici etkiye sahiptir. Boğaz iltihaplarını söktürücü özelliğiyle değerli bitki meyveleri arasındadır. İdrar yollarını, sindirim sistemini ve bağırsak tıkanıklığını düzenler. Kan şekerini dengeleyici bir vasfa sahip olmasıyla damar yollarının kan akışını ve temizliğini düzenleyici görev üstlenmektedir. Ayaklarda oluşan şişkinliği azaltır. Kadınların üreme organlarında meydana gelen beyaz akıntıyı keser. Sindirim sistemini kolaylaştırır. Basura iyi gelerek kabızlığı önler. Kolon kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlatır. Antioksidan oranının yüksek olması ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Damar yollarının sertliğini düzenleyerek kan akışını hızlandırır. İçerisindeki potasyum miktarının zengin olması sebebiyle tansiyonu dengede tutar. İçeriğindeki vitamin sayesinde yaşlanma karşıtı görevi de vardır. Bu meyve yenildiğinde stresi azaltarak mutluluk hormonlarının artışına katkı sağlar.

Böğürtlen Meyvesinin Kullanım Alanları

Böğürtlen meyvesi, gıda sektörü dışında kozmetik ve sağlık alanlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Böğürtlen özleri, cilt bakım ürünlerinde, şampuanlarda, sabunlarda ve losyonlarda yaygın olarak kullanılır. Gıda sektöründe ise, pastacılıkta süsleme amaçlı, reçel, meyve suyu ve şarap yapımında kullanılır. Ayrıca böğürtlen yaprakları ve kökleri, geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Böğürtlen çayı, sindirimi kolaylaştırıcı ve rahatlatıcı etkisi ile bilinir.

  • Böğürtlen reçeli ve meyve suyu
  • Böğürtlen çayı
  • Böğürtlen özlü kozmetik ürünler
  • Pastacılıkta süsleme ve aroma verici olarak kullanım

Böğürtlen meyvesi, hem sağlık açısından faydalı hem de çeşitli kullanım alanları olan değerli bir meyvedir. Doğal ortamında veya tarım alanlarında yetiştirilebilen bu meyve, içerdiği besin değerleri ve antioksidanlar sayesinde sağlıklı bir yaşam için ideal bir besindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nisan

10 Mayıs 2024 Cuma

İyi günler biz küçükken bahçelerde ve dağlarda gezerken çalıların arasında bol bol böğürtlen yerdik. Annelerimiz böğürtlenin çok faydalı olduğunu söylerdi. Acaba böğürtlenden reçel yapsak olur mu?Lütfen bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nisan hanım,

Tabii ki böğürtlenden reçel yapabilirsiniz ve oldukça lezzetli olur! Böğürtlen, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin bir meyvedir. Reçel yaparken taze böğürtlenleri kullanabilir, şeker ve limon suyu ekleyerek harika bir reçel elde edebilirsiniz. İşte basit bir böğürtlen reçeli tarifi:

1. 1 kg böğürtlen
2. 800 gr toz şeker
3. 1 limonun suyu

Böğürtlenleri yıkayıp tencereye alın, üzerine şekeri ekleyin ve bir gece bekletin. Ertesi gün orta ateşte kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve kıvam alıncaya kadar pişirin. Sıcakken sterilize edilmiş kavanozlara doldurup kapaklarını kapatın. Afiyet olsun!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni