Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Böğürtlen Ekimi

Böğürtlen Ekimi

Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımından çok zengin bir yapıya sahip bir bitkidir. Böğürtlen genel olarak çöl iklimi dışında bütün iklimlere uyum sağlayan ama kuzey yarımküreye hitap eden bitkidir. Böğürtlen dikensi sürgünler bulunduran yapısı ile üzümsü bir meyve türüdür. Böğürtlen meyvesi çok nazik ve narin bir meyve olma özelliği taşıması ile çok çabuk bozulma özelliği taşır ve o yüzden raf ömrü çok kısadır. Böğürtlen sıcak iklim meyvesi olma özelliği ile soğuğa karşı dayanıksız meyvedir. Böğürtlen olgunlaşma sırasında kuru havaları sevmeyen bitki olarak da bilinir.

Ekimi: Böğürtlen ekiminden önce ekilecek tarlaya bakım yapılmalıdır. Böğürtlen ekimi yapılacak topraktan toprak örnekleri alınarak analiz yapılmalı ve duruma göre gübreleme yapılmalıdır. Böğürtlen ekiminden önce organik çiftlik gübresi ile toprak zenginleştirilir. Gübreleme işlemi yapıldıktan sonra toprak işlenmek kaydı ile gübrenin toprak ile bütünleşmesi sağlanır. Son olarak taban gübresi denilen potasyumlu ve fosforlu gübreleme yapılarak son kez toprak sürülür. Böğürtlen ekimi yapılacak fidanlar özenle seçilmeli fidanların hastalıklı olmamalı köklerinin iyi gelişmiş ve kuvvetli olmalıdır. Bu fidanlar ekim zamanına kadar iyi saklanmalıdır. Fidanların ekim bölgesine getirilmesi esnasında içerisinde çamur dolu kovalar ile ya da ıslak nemli torbalar içerisinde getirilmelidir. Böğürtlen ekimi için uygun gün seçilmeli havanın kapalı ve rüzgârsız olduğu gün seçilmelidir. Ekimi yapılacak böğürtlen fidanları dikimden önce kökler temizlenmeli kuru ve aşırı uzun kökler makas ile kesilmelidir. Böğürtlen ekimi yapıldıktan sonra her bitkide de olduğu gibi can suyu verilmelidir. Böğürtlen ekiminde bölgesel şartlar göz önünde bulundurularak ekim yapılmalı soğuk bölgelerde ilkbaharda kışları ılık olan bölgelerde sonbahar da ekim yapılması ürün kalitesi bakımından sağlıklı olacaktır. Böğürtlen ekimi mesafesi büyüme gücüne, türüne, toprak verimliliğine, terbiye şekline göre belirlenmelidir. Genel olarak böğürtlen ekimi aralıkları 2,5 metre ile 1,5 metre aralıklarla ekilmelidir.

Budama: Böğürtlen ekiminde en önemli işlemlerden biri de budama işlemidir. Kışın yapılacak budama işleminde kuruyan dallar gövdeden alınmalıdır. Haziran aylarında zayıf ve ince görülen dallar budanmalıdır ana dalın daha verimli büyümesi sağlanmalıdır. Üç yılda bir genel olarak yeşil budama yapılmalıdır. Budamada ana dallar 195-200 cm yükseklikte bırakılmalıdır.

Ekim Sonrası Bakım: Böğürtlen ekimi sonrasında özellikle zararlı otlardan arındırılmalı, hastalık ve zararlılar ile mücadele için ilaçlama yapılmalıdır. Böğürtlen sıra araları çapalanmalı ve toprakta oluşan kesekler kırılarak parçalanmalıdır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 12:06:52
Böğürtlen Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Böğürtlen Ekimi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Ekimi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Ahududu ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir. "Böğürtlen" ve "Ahududu"nun farkları olsa da benzer yanlarının olması hasebiyle bu iki meyve çok karıştırılmaktadır. Halk arasında daha çok böğürtlen ...
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde doğum riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Folat tüm yaş grupları için hücre işleyişinin daha iy...
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. Yaklaşık olarak 2000 yıldır Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede çeşitli sağlık sorunla...
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde edilen çaydır. Her türlü iklim ve doğa şartlarına uyum sağlayan bu bitki ormanlık alanlarda,...
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtlenler de çiçeklenme genellikle mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam etmektedir. Haz...
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen çeşitleri: Ülkemizde birçok böğürtlen çeşidine rastlanır. Çünkü hemen hemen her il de böğürtlen yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde böğürtlen yetiştirmenin sebebi ise Türküye orta kuşakta yer aldığından dolayı dört mevsimi yaşar. Çoğu bö...
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine kadar birkaç püf noktası bulunur. Çok ezilmiş ya da çok ham olan böğürtlenler tercih edilmemel...
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Şurubu, evde yapımı çok kolaydır. Tamamen doğal yollarda yapıldığı ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için sıkça tercih edilir. Özellikle yaz aylarında serinlemek için çokça tüketilir.Böğürtlen Şurubu Malzemeleri1 kilo böğürtlen10 ...
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisinde bulunan organik asitler, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Yaprakları, t...
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen nasıl yetiştirilir, Ülkemizde birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Bunun en büyük sebebi ise dört mevsimi aynı zamanda yaşamamızı sağlayan güzel bir bölgeye sahip olmamızdır. Bazılarının oluşum için ekme zamanları var ancak bazı bitkiler k...
Böğürtlen Ağacı
Böğürtlen Ağacı
Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. Bunun yanı sıra kış aylarında ve ilkbahar aylarında meydana gelen donlara karşı ise ahududu ağaçlarına kı...
Yabani Böğürtlen
Yabani Böğürtlen
Yabani Böğürtlen, Yabani böğürtlen kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sadece meyvesinden yararlanmanın yanında yaprağından ve kökünden de yararlanılmaktadır. Yabani böğürtlen gülgillerdendir. Bu bitkinin meyvesi tüketilmektedir. Tam bir vitamin ve m...

 

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Ekimi
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen Ağacı
Yabani Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlen Pekmezi
Böğürtlen Kurusu
Böğürtlen Kaç Kalori?
Böğürtlen Maskesi
Böğürtlen Yetiştiriciliği
Kırmızı Böğürtlen
Böğürtlen Budaması
Böğürtlen Kökü
Böğürtlen Çayı
Böğürtlenli Cheesecake
Böğürtlen Yaprağı
Aşılı Böğürtlen
Popüler İçerik
Dondurulmuş Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen, düşük sıcaklıklarda saklanan bozulma olasılığını ortadan kaldıran soğutma yöntemiyle böğürtlen meyvesinin muhafaza edilmiş hali...
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Sirkesi, böğürtlen genellikle ormanlık alanların yol kenarlarında bol yağış alan bölgelerinde yetişir. Böğürtlen dikenli bir meyvedir doğada...
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Likörü, Böğürtlen meyvesi görüntüsü ve lezzetiyle insanlar üzerinde etkileyici özelliği olan meyve türleri arasında kendini kanıtlamış ferah...
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen...
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlenli dondurma, yaz aylarında severek yediğiniz dondurmayı yazlık meyvelerden yapmayı denemelisiniz. Özellikle böğürtlenle yapacağınız dondurma ...
Böğürtlen Pekmezi
Böğürtlen Pekmezi
Böğürtlen pekmezi, Gülgüller familyasından olan, üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan dikenli bir çalıdır. Böğürtlen çalılıklarda ve yol kenarla...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024