Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Böğürtlen Yetiştiriciliği

Böğürtlen Yetiştiriciliği

Böğürtlen yetiştiriciliği, böğürtlen yabani olarak da yetişse, ıslahı yapılan tarım ürünleri arasında yer alır. Tarımı yapılan türlerinin verimi oldukça yüksek, ekonomik değeri daha iyidir. Böğürtlen taze tüketime uygun olduğu kadar, reçel yapımında, meyve suyu, marmelat, likör yapımında, pastacılık alanında kendine yer bulmuş bir meyvedir. C vitamini içeriğiyle de tercih edilir. Ticari anlamda böğürtlen yetiştiriciliği, özellikle orman içi köylere tavsiye edilir. Çünkü bu bölgelerdeki iklim ve toprak şartları böğürtlen tarımına uygundur. Araziler daha küçük olduğundan, buralarda makineli tarım fazla yapılamaz. Meyilli araziler yüzünden de böğürtlende toprak kaymasına iyi gelir. Oldukça karlı olan böğürtlen yetiştiriciliği hem ormanın tahrip edilmesini önler hem de aile tarımına uygun olduğundan iş alanı sağlar. Böğürtlen yetiştiriciliği için en uygun alanlar 800-1500 mt yükseklikte olan yerlerdir.

Böğürtlen yetiştiriciliği istekleri


Toprak ve iklim istekleri: Yaz aylarının serin olduğu, hasat döneminde yağmur almayan bölgeler böğürtlen tarımına uygundur. Sıcak bölgelerde bitkide gelişim az olur, meyveler küçük ve çekirdekli kalır. Hasattan önce sıcaklık fazla olursa, böğürtlen henüz olgunlaşmadan yumuşar. Yıllık yağış oranı 750-800 mm olan yerler böğürtlen yetiştiriciliğine uygundur. Her ne kadar toprak seçiciliği olmayan bir bitki olsa da uygun topraklarda daha iyi verim alınır. Organik maddelerin zengin olduğu, dirençli, su tutma kapasitesi iyi olan topraklar böğürtlen tarımına daha uygundur. PH değeri 6-7 olan yani hafif asitli topraklar seçilmelidir. Derinlik 120-180 cm'ye kadar olmalı, çünkü böğürtlenin kökleri derinlere inemez ve nemden faydalanamaz. Kuzey yamaçlar ekime daha uygun olur. Güneyde baharda don daha fazla olur. Böğürtlen ekiminde sıcaklık -25 dereceye kadar uygun olur. Bunun altındaki sıcaklıklara bitki dayanamaz.

Toprak hazırlığı ve dikim: Toprağa önce potaslı gübre fosforlu gübre ve bir kısım azotlu gübre verilerek, toprak derin sürülür. Bitkiye ilkbaharda çapayla ve çiçeklenmeden sonra yeniden azotlu gübre verilmelidir. Organik maddeden zengin toprak için, dekar başına 3-4 ton kadar çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Böğürtlen dikimi için sonbahardan başlayarak ilkbahara kadar olan dönem uygundur. Kışı sert geçmeyen yerlerde ekim sonbaharda yapılmalıdır. Dikim sonrası sıcaklar başlarsa, bitkinin daha fazla sulanması gerekir. En uygun olacak dikim aralığı ise 180-250 cm'ye kadar olandır. Sıra üzerleri de 100 cm'ye kadar olur. Fidanlar fazla kurumadan ekim yapılmalıdır. Mutlaka gecikme olursa, fidanların nemli kalması sağlanmalıdır. Açılan çukurlara yerleştirilen fidanlar, 15-20 cm derinliğe dikilmelidir.

Bakım: Böğürtlen yetiştiriciliğinde yabani ot mücadelesi oldukça önemlidir. Hasata kadar bu mücadeleye devam edilmelidir. Toprağa çiftlik gübresi verilmeli ve desteklenmelidir. Fazla azotlu gübre verilmemelidir. Çünkü meyvelerin yumuşamasına neden olur. En doğrusu gübreleme toprak tahlili yapılmasıdır. Sulamada böğürtlen tarımında oldukça önemlidir. Karık ya da yağmurlama sistemleri kullanılmalı, hasat zamanında yağmurlama yapılmamalıdır. Bitkinin budaması dikimden sonra çubuklar 30 cm'ye kadar olacak şekilde yapılır. Daha sonraki budama ilkbaharda güçlü yetişen çubuklar dışındakiler kesilerek yapılmalıdır. Böğürtlen bitkisinin taç kısmı 2 yıllık olsa da kökleri çok yıllıktır. İlk yılda olgunlaşan çubuklar, ertesi yıl meyve verir ve kurur. Hasadın ardından bu çubukların toprağa yakın yerlerinden budanması gerekir. Buna kış budaması adı verilir. Yaz budamasında ise fazlalık dallar temizlenmelidir. Bu dönemde tepe kısımlarının alınmaması gerekir. Sadece zayıf dallar alınır. Gençleştirme budamasında, köklerdeki yaşlanmaya bağlı olarak verimin düşmemesi için 5-6 yılda bir yaşlı kökler kesilir. Ardından çiftlik gübresi verilerek bitki desteklenir. Bu sayede aynı arazide 13-15 yıl böğürtlen yetiştiriciliği yapılabilir.

Hasat: Meyveler dallarından kolay ayrıldığı zaman, böğürtlen hasadı sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Hafta içinde 2-3 defa meyveler toplanır. Hava sıcak olduğunda meyve hasadı daha sık yapılabilir. Genellikle dekar başına 600-800 kg verim alınabilir. Bazı bölgelerde 1000-2500 kg verim alınması mümkündür.
Son Güncelleme : 19.01.2024 02:18:06
Böğürtlen Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Böğürtlen Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Ahududu ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir. "Böğürtlen" ve "Ahududu"nun farkları olsa da benzer yanlarının olması hasebiyle bu iki meyve çok karıştırılmaktadır. Halk arasında daha çok böğürtlen ...
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde doğum riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Folat tüm yaş grupları için hücre işleyişinin daha iy...
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. Yaklaşık olarak 2000 yıldır Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede çeşitli sağlık sorunla...
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde edilen çaydır. Her türlü iklim ve doğa şartlarına uyum sağlayan bu bitki ormanlık alanlarda,...
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtlenler de çiçeklenme genellikle mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam etmektedir. Haz...
Böğürtlen Ekimi
Böğürtlen Ekimi
Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımından çok zengin bir yapıya sahip bir bitkidir. Böğürtlen genel olarak çöl iklimi dışında bütün ...
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen çeşitleri: Ülkemizde birçok böğürtlen çeşidine rastlanır. Çünkü hemen hemen her il de böğürtlen yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde böğürtlen yetiştirmenin sebebi ise Türküye orta kuşakta yer aldığından dolayı dört mevsimi yaşar. Çoğu bö...
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine kadar birkaç püf noktası bulunur. Çok ezilmiş ya da çok ham olan böğürtlenler tercih edilmemel...
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Şurubu, evde yapımı çok kolaydır. Tamamen doğal yollarda yapıldığı ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için sıkça tercih edilir. Özellikle yaz aylarında serinlemek için çokça tüketilir.Böğürtlen Şurubu Malzemeleri1 kilo böğürtlen10 ...
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisinde bulunan organik asitler, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Yaprakları, t...
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen nasıl yetiştirilir, Ülkemizde birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Bunun en büyük sebebi ise dört mevsimi aynı zamanda yaşamamızı sağlayan güzel bir bölgeye sahip olmamızdır. Bazılarının oluşum için ekme zamanları var ancak bazı bitkiler k...
Yabani Böğürtlen
Yabani Böğürtlen
Yabani Böğürtlen, Yabani böğürtlen kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sadece meyvesinden yararlanmanın yanında yaprağından ve kökünden de yararlanılmaktadır. Yabani böğürtlen gülgillerdendir. Bu bitkinin meyvesi tüketilmektedir. Tam bir vitamin ve m...

 

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Böğürtlen Ekimi
Böğürtlen Çeşitleri
Böğürtlen Marmelatı
Böğürtlen Şurubu
Böğürtlen Bakımı
Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir
Böğürtlen Ağacı
Yabani Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlen Pekmezi
Böğürtlen Kurusu
Böğürtlen Kaç Kalori?
Böğürtlen Maskesi
Böğürtlen Yetiştiriciliği
Kırmızı Böğürtlen
Böğürtlen Budaması
Böğürtlen Kökü
Böğürtlen Çayı
Böğürtlenli Cheesecake
Böğürtlen Yaprağı
Aşılı Böğürtlen
Popüler İçerik
Böğürtlen Ağacı
Böğürtlen Ağacı
Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. Bu...
Dondurulmuş Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen
Dondurulmuş Böğürtlen, düşük sıcaklıklarda saklanan bozulma olasılığını ortadan kaldıran soğutma yöntemiyle böğürtlen meyvesinin muhafaza edilmiş hali...
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Sirkesi
Böğürtlen Sirkesi, böğürtlen genellikle ormanlık alanların yol kenarlarında bol yağış alan bölgelerinde yetişir. Böğürtlen dikenli bir meyvedir doğada...
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Likörü
Böğürtlen Likörü, Böğürtlen meyvesi görüntüsü ve lezzetiyle insanlar üzerinde etkileyici özelliği olan meyve türleri arasında kendini kanıtlamış ferah...
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlen Çiçeği
Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen...
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlenli Dondurma
Böğürtlenli dondurma, yaz aylarında severek yediğiniz dondurmayı yazlık meyvelerden yapmayı denemelisiniz. Özellikle böğürtlenle yapacağınız dondurma ...
Böğürtlen Pekmezi
Böğürtlen Pekmezi
Böğürtlen pekmezi, Gülgüller familyasından olan, üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan dikenli bir çalıdır. Böğürtlen çalılıklarda ve yol kenarla...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024