Kuru Böğürtlen, böğürtlenin her yöreye göre farklı isimleri vardır. Bunlar; karamık, tilki üzümü olarak adlandırılır. Böğürtlen genellikle bahçe kenarları çevrilen çit diplerinde, yol kenarların ve dere kenarlarında büyüyen dikenli bir bitkidir. Böğürtlen ilk bakış da ahududuya benzer ama ondan biraz küçük ve yuvarlak. Böğürtlen bahar mevsiminde kırmızı meyve görünümde olur ve ham hali öyledir.
Yaz mevsimi de kırmızı olan böğürtlenin rengi siyaha dönüşerek olgunlaşmaya başlar. Yaş böğürtlenin birçok faydası olduğu kadar, böğürtlen kurusunun da bir o kadar var.
Kuru Böğürtlen Faydaları Nelerdir?
Halk arasında böğürtlen kurusu genelde çay olarak tüketilir. Böğürtlen kurusu çayını düzenlik olarak günde bir bardak içtiğiniz takdir de vücutta kanı temizler ve kanda oluşan mikroplar da kurtulmasına yardımcı olur.
Böğürtlen çay olarak tüketildiğinde ayrıca sinir, gerginlik ve stres gibi durumda sakinleştirici özelliği vardır.
Kış ayların da böğürtlen kurusunun çayı ve kurusu bol bol tüketildiği takdir de grip olma riski ortadan kalkar.
Böğürtlen kurusunun diğer bir faydası ise tok tutma özelliğine sahip olduğunda diyet yapanlar ara öğünlerde veya aniden acıkma hissini geçirmek için bir avuç dolusu böğürtlen kurusu yiyebilirler.
Böğürtlen kurusu cilt bakımında da yer almakta. Böğürtlen kurusunu süt ile püre haline getirilerek cildin; temizlenmesine daha canlı ve ferah bir görünüme kavuşmasına ve en önemlisi yaşlanmayı geciktirmekte.
Böğürtlen kurusunda günde bir havuç tüketildiğinde doğal yollardan enerji kazanmasını sağlar.
Ağız kokusu şikâyeti olanlar sabah kahvaltında sonra 4-5 adet böğürtlen kurusu tüketmelerinde fayda vardır. Böğürtlen kurusunun aroması sayesinde gün için ağız kokusu yaşamazlar.
Kuru Böğürtlen Nasıl Tüketilir
Böğürtlen kurusunu akşamları yediğiniz çerezlerin içine atıp tüketebilirsiniz. Eğer böğürtleni kuru halde yiyemiyorsanız çay olarak tüketebilirsiniz. Böğürtlen çayını ilk kez içecekler tadına alışamaz veya tadını yadırgar ise içerisine bal ve limon koyarak tüketebilir. Böğürtlen kurusunu, kuru meyveli kek ve pasta yaptığınızda kullanabilirsiniz. Keke hafif ekşimsi tat verir. Böğürtlen kurusunu püre yaparak sütlü tatlıların üzerine jöle veya marmelatta yapabilirsiniz.
21.01.2024 16:20:40
Kuru Böğürtlen ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba. Benim bulunduğum bölgemde böğürtlen çok fazla yetişmektedir. Özellikle meyvesi olgunlaştıktan sonra bunu toplayıp belirli hastalıklar için kullanılmak üzere yiyoruz. Bazen de çiğ şekilde tüketiyoruz. Yaş böğürtlenin birçok faydasının olduğunu bilmekle beraber kuru böğürtlenin sağlığa ne gibi faydası vardır? Özbaşak . 02.11.2018 23:14:01
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024