Böğürtlen Yetiştiriciliği

Böğürtlen yetiştiriciliği, böğürtlen yabani olarak da yetişse, ıslahı yapılan tarım ürünleri arasında yer alır. Tarımı yapılan türlerinin verimi oldukça yüksek, ekonomik değeri daha iyidir. Böğürtlen taze tüketime uygun olduğu kadar, reçel yapımında, meyve suyu, marmelat, likör yapımında, pastacılık alanında kendine yer bulmuş bir meyvedir. C vitamini içeriğiyle de tercih edilir.
Ticari anlamda böğürtlen yetiştiriciliği, özellikle orman içi köylere tavsiye edilir. Çünkü bu bölgelerdeki iklim ve toprak şartları böğürtlen tarımına uygundur. Araziler daha küçük olduğundan, buralarda makineli tarım fazla yapılamaz. Meyilli araziler yüzünden de böğürtlende toprak kaymasına iyi gelir. Oldukça karlı olan böğürtlen yetiştiriciliği hem ormanın tahrip edilmesini önler hem de aile tarımına uygun olduğundan iş alanı sağlar. Böğürtlen yetiştiriciliği için en uygun alanlar 800-1500 mt yükseklikte olan yerlerdir.

Böğürtlen yetiştiriciliği istekleri


Toprak ve iklim istekleri: Yaz aylarının serin olduğu, hasat döneminde yağmur almayan bölgeler böğürtlen tarımına uygundur. Sıcak bölgelerde bitkide gelişim az olur, meyveler küçük ve çekirdekli kalır. Hasattan önce sıcaklık fazla olursa, böğürtlen henüz olgunlaşmadan yumuşar. Yıllık yağış oranı 750-800 mm olan yerler böğürtlen yetiştiriciliğine uygundur. Her ne kadar toprak seçiciliği olmayan bir bitki olsa da uygun topraklarda daha iyi verim alınır. Organik maddelerin zengin olduğu, dirençli, su tutma kapasitesi iyi olan topraklar böğürtlen tarımına daha uygundur.
PH değeri 6-7 olan yani hafif asitli topraklar seçilmelidir. Derinlik 120-180 cm'ye kadar olmalı, çünkü böğürtlenin kökleri derinlere inemez ve nemden faydalanamaz. Kuzey yamaçlar ekime daha uygun olur. Güneyde baharda don daha fazla olur. Böğürtlen ekiminde sıcaklık -25 dereceye kadar uygun olur. Bunun altındaki sıcaklıklara bitki dayanamaz.

Toprak hazırlığı ve dikim: Toprağa önce potaslı gübre fosforlu gübre ve bir kısım azotlu gübre verilerek, toprak derin sürülür. Bitkiye ilkbaharda çapayla ve çiçeklenmeden sonra yeniden azotlu gübre verilmelidir. Organik maddeden zengin toprak için, dekar başına 3-4 ton kadar çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Böğürtlen dikimi için sonbahardan başlayarak ilkbahara kadar olan dönem uygundur. Kışı sert geçmeyen yerlerde ekim sonbaharda yapılmalıdır. Dikim sonrası sıcaklar başlarsa, bitkinin daha fazla sulanması gerekir. En uygun olacak dikim aralığı ise 180-250 cm'ye kadar olandır. Sıra üzerleri de 100 cm'ye kadar olur. Fidanlar fazla kurumadan ekim yapılmalıdır. Mutlaka gecikme olursa, fidanların nemli kalması sağlanmalıdır. Açılan çukurlara yerleştirilen fidanlar, 15-20 cm derinliğe dikilmelidir.

Bakım: Böğürtlen yetiştiriciliğinde yabani ot mücadelesi oldukça önemlidir. Hasata kadar bu mücadeleye devam edilmelidir. Toprağa çiftlik gübresi verilmeli ve desteklenmelidir. Fazla azotlu gübre verilmemelidir. Çünkü meyvelerin yumuşamasına neden olur. En doğrusu gübreleme toprak tahlili yapılmasıdır. Sulamada böğürtlen tarımında oldukça önemlidir. Karık ya da yağmurlama sistemleri kullanılmalı, hasat zamanında yağmurlama yapılmamalıdır. Bitkinin budaması dikimden sonra çubuklar 30 cm'ye kadar olacak şekilde yapılır. Daha sonraki budama ilkbaharda güçlü yetişen çubuklar dışındakiler kesilerek yapılmalıdır. Böğürtlen bitkisinin taç kısmı 2 yıllık olsa da kökleri çok yıllıktır. İlk yılda olgunlaşan çubuklar, ertesi yıl meyve verir ve kurur. Hasadın ardından bu çubukların toprağa yakın yerlerinden budanması gerekir. Buna kış budaması adı verilir. Yaz budamasında ise fazlalık dallar temizlenmelidir. Bu dönemde tepe kısımlarının alınmaması gerekir. Sadece zayıf dallar alınır. Gençleştirme budamasında, köklerdeki yaşlanmaya bağlı olarak verimin düşmemesi için 5-6 yılda bir yaşlı kökler kesilir. Ardından çiftlik gübresi verilerek bitki desteklenir. Bu sayede aynı arazide 13-15 yıl böğürtlen yetiştiriciliği yapılabilir.

Hasat: Meyveler dallarından kolay ayrıldığı zaman, böğürtlen hasadı sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Hafta içinde 2-3 defa meyveler toplanır. Hava sıcak olduğunda meyve hasadı daha sık yapılabilir. Genellikle dekar başına 600-800 kg verim alınabilir. Bazı bölgelerde 1000-2500 kg verim alınması mümkündür.
19.01.2024 02:18:06
Böğürtlen Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Böğürtlen Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark

Ahududu ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir. "Böğürtlen" ve "Ahududu"nun farkları olsa da benzer yanla...
Devamını Oku

Hamilelikte Böğürtlen Yemek

Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde ...
Devamını Oku

Böğürtlen Kökü Çayı

Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. ...
Devamını Oku

Böğürtlen Yaprağı Çayı

Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde...
Devamını Oku

Böğürtlen Suyu

Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtle...
Devamını Oku

Böğürtlen Ekimi

Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımınd...
Devamını Oku

Böğürtlen Çeşitleri

Böğürtlen çeşitleri: Ülkemizde birçok böğürtlen çeşidine rastlanır. Çünkü hemen hemen her il de böğürtlen yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde böğürtlen ye...
Devamını Oku

Böğürtlen Marmelatı

Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine k...
Devamını Oku

Böğürtlen Şurubu

Böğürtlen Şurubu, evde yapımı çok kolaydır. Tamamen doğal yollarda yapıldığı ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için sıkça tercih edilir. Özellikle ...
Devamını Oku

Böğürtlen Bakımı

Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisi...
Devamını Oku

Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir

Böğürtlen nasıl yetiştirilir, Ülkemizde birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Bunun en büyük sebebi ise dört mevsimi aynı zamanda yaşamamızı sağlayan güzel b...
Devamını Oku

Yabani Böğürtlen

Yabani Böğürtlen, Yabani böğürtlen kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sadece meyvesinden yararlanmanın yanında yaprağından ve kökünden de yararlanılmak...
Devamını Oku

Böğürtlen Ağacı

Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Böğürtlen

Dondurulmuş Böğürtlen, düşük sıcaklıklarda saklanan bozulma olasılığını ortadan kaldıran soğutma yöntemiyle böğürtlen meyvesinin muhafaza edilmiş halidir. Da...
Devamını Oku

Böğürtlen Sirkesi

Böğürtlen Sirkesi, böğürtlen genellikle ormanlık alanların yol kenarlarında bol yağış alan bölgelerinde yetişir. Böğürtlen dikenli bir meyvedir doğada kendil...
Devamını Oku

Böğürtlen Likörü

Böğürtlen Likörü, Böğürtlen meyvesi görüntüsü ve lezzetiyle insanlar üzerinde etkileyici özelliği olan meyve türleri arasında kendini kanıtlamış ferahlatıcı ...
Devamını Oku

Böğürtlen Çiçeği

Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen çayı i...
Devamını Oku

Böğürtlenli Dondurma

Böğürtlenli dondurma, yaz aylarında severek yediğiniz dondurmayı yazlık meyvelerden yapmayı denemelisiniz. Özellikle böğürtlenle yapacağınız dondurma serinle...
Devamını Oku

Böğürtlen Pekmezi

Böğürtlen pekmezi, Gülgüller familyasından olan, üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan dikenli bir çalıdır. Böğürtlen çalılıklarda ve yol kenarları...
Devamını Oku

Böğürtlen Kurusu

Böğürtlen Kurusu, Böğürtlenin yaş meyvesi kadar kurusu da son zamanlarda çok sık tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise böğürtlen son derece faydalı ve lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024