Böğürtlen Üretimi

Böğürtlen Üretimi, insan sağlığına önemli etkileri olan böğürtlen, içerisinde organik asitler, mineral ve vitaminler barındırır. Özellikle Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde üretimi yaygındır. Böğürtlen vücuttaki zararlı maddeleri temizler ve antioksidan özelliğine sahiptir. Tansiyonu düşürür, vücudu güçlendirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca olgun böğürtlenler idrar söktürücü özelliğe sahipken ham böğürtlenler ishali azaltmada kullanılır. Böğürtlen ile reçel ve şurup yapılır. Böğürtlen şurubu solunum yolu iltihabı için çok yararlıdır.

Böğürtlen üretimi oldukça kolay bir iştir. Böğürtlenler orta küçüklükte çalılardır ve çok fazla uzamazlar. Böğürtlen sıcak ve kurak iklim şartlarına dayanıklı bir bitkidir. Yalnız kış ve ilkbaharda olan don olaylarına karşı dayanıksızdırlar. Genel olarak sıcak bölgelerde daha verimlidirler. Örneğin kayısı yetiştirilen bölgelerde böğürtlen kolaylıkla yetiştirilebilir. Toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir ancak verim alınması için toprağın yeterli miktarda gübrelenmiş olması gerekmektedir. Toprağın derin ve su tutma kapasitesi yüksek olması gerekmektedir. Böğürtlen dikilirken 1,5-2 metre derine dikilmelidir.

Böğürtlen üretimi 4 ayrı şekilde yapılır


Kök ile fide üretimi: Böğürtlen bitkisinden her yıl sürgünler çıkar. İlkbahar mevsiminde çıkan sürgünler gelişimini tamamlayana kadar büyürler. Sonbaharda yapraklarını döktükten sonra ilkbaharda sökülür ve fide olarak kullanılır.
Dalları çiçekli iken kesilir. İyi verim almak için her 4-5 yılda bir dikildiği yer değiştirilmelidir.

Uç dallandırma ile fide üretimi: Dikensiz böğürtlen türlerinin çoğaltımı sırasında çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Dikensiz böğürtlen tipi uç dallandırma ile yapılır. Dikensiz böğürtlen türünün devam etmesini istiyorsak sonbaharda fidenin uç kısmının toprağa geri dikilerek köklenmesi gerekmektedir.

Yaprak ve göz çelikleri ile fide üretimi: Dik veya yatay büyüyen böğürtlen türleri çoğaltılırken yapraklı sürgünlerden alınan yaprak ve göz çelikleri ile üretimi yapılır. Yüksek nem verilerek bu çeliklerin üretimini yapmak mümkündür.

Kök ve çelikleri ile fide üretimi: Böğürtlen kök çelikleri sonbaharda bitki yaprağını döktükten sonra dinlenme döneminde alınırlar. Kök parçaları alındıktan sonra dikim mevsimine kadar nemli kalacak şekilde saklanmalıdır. Dikilecek arazide çelikler 65-85 cm. Aralıklarla ve 5-6 cm. Arası derinlikte dikilmelidir.

Sulama: Sulama iyi verim alabilmek için en önemli faktörlerden birisidir. Böğürtlen nemli toprağı seven bir bitki olduğundan düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Özellikle hasat zamanı ve sıcak günlerde sulama oldukça önemlidir.

19.01.2024 21:51:16
Böğürtlen Üretimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Böğürtlen Üretimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Üretimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark

Ahududu ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir. "Böğürtlen" ve "Ahududu"nun farkları olsa da benzer yanla...
Devamını Oku

Hamilelikte Böğürtlen Yemek

Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde ...
Devamını Oku

Böğürtlen Kökü Çayı

Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. ...
Devamını Oku

Böğürtlen Yaprağı Çayı

Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde...
Devamını Oku

Böğürtlen Suyu

Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtle...
Devamını Oku

Böğürtlen Ekimi

Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımınd...
Devamını Oku

Böğürtlen Çeşitleri

Böğürtlen çeşitleri: Ülkemizde birçok böğürtlen çeşidine rastlanır. Çünkü hemen hemen her il de böğürtlen yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde böğürtlen ye...
Devamını Oku

Böğürtlen Marmelatı

Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine k...
Devamını Oku

Böğürtlen Şurubu

Böğürtlen Şurubu, evde yapımı çok kolaydır. Tamamen doğal yollarda yapıldığı ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için sıkça tercih edilir. Özellikle ...
Devamını Oku

Böğürtlen Bakımı

Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisi...
Devamını Oku

Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir

Böğürtlen nasıl yetiştirilir, Ülkemizde birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Bunun en büyük sebebi ise dört mevsimi aynı zamanda yaşamamızı sağlayan güzel b...
Devamını Oku

Böğürtlen Ağacı

Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. ...
Devamını Oku

Yabani Böğürtlen

Yabani Böğürtlen, Yabani böğürtlen kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sadece meyvesinden yararlanmanın yanında yaprağından ve kökünden de yararlanılmak...
Devamını Oku

Dondurulmuş Böğürtlen

Dondurulmuş Böğürtlen, düşük sıcaklıklarda saklanan bozulma olasılığını ortadan kaldıran soğutma yöntemiyle böğürtlen meyvesinin muhafaza edilmiş halidir. Da...
Devamını Oku

Böğürtlen Sirkesi

Böğürtlen Sirkesi, böğürtlen genellikle ormanlık alanların yol kenarlarında bol yağış alan bölgelerinde yetişir. Böğürtlen dikenli bir meyvedir doğada kendil...
Devamını Oku

Böğürtlen Likörü

Böğürtlen Likörü, Böğürtlen meyvesi görüntüsü ve lezzetiyle insanlar üzerinde etkileyici özelliği olan meyve türleri arasında kendini kanıtlamış ferahlatıcı ...
Devamını Oku

Böğürtlen Çiçeği

Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen çayı i...
Devamını Oku

Böğürtlenli Dondurma

Böğürtlenli dondurma, yaz aylarında severek yediğiniz dondurmayı yazlık meyvelerden yapmayı denemelisiniz. Özellikle böğürtlenle yapacağınız dondurma serinle...
Devamını Oku

Böğürtlen Pekmezi

Böğürtlen pekmezi, Gülgüller familyasından olan, üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan dikenli bir çalıdır. Böğürtlen çalılıklarda ve yol kenarları...
Devamını Oku

Böğürtlen Kurusu

Böğürtlen Kurusu, Böğürtlenin yaş meyvesi kadar kurusu da son zamanlarda çok sık tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise böğürtlen son derece faydalı ve lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024