Böğürtlen Suyu

Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtlenler de çiçeklenme genellikle mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam etmektedir. Haziran ve Eylül ayları arasında, beyazımsı veya pembemsi renkli çiçekler açan, yüksek boylu, çok senelik, dikenli ve çalı görünümüne sahip bir bitkidir.
Gövdeleri silindir şekilli, içi dolu, odunsu ve dikenli dallar, önce dik, sonra aşağıya doğru kıvrılır.

Yapraklar saplı, kenarları dişli, alt yüzeyleri tüylüdür. Yapraklar saplı, kenarları dişli, alt yüzeyi tüylüdür. Meyvesi ise birçok kısmı, meyvelerin bir araya gelmesiyle meydana gelmiş küre biçiminde bir bileşik meyvedir. Meyvenin olgunlaşma sürecindeki Renk seyri önce yeşil, sonra kırmızı ve daha sonra olgunlukta siyah ve mor renkleri almaktadır. Meyveleri çok lezzetli ve sıkılarak meyve suyu olarak da tüketilmektedir.

Böğürtlen Suyunun Faydaları; Böğürtlen doğanın zarifçe paketlediği öz suyunda değerli meyve asitleri, mineraller ve vitaminler saklar. Organik asitler vitaminler ve mineraller sayesinde, lezzetlidir, diriltici ve uyarıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Kanamaları dindirir, idrar söktürücü, şeker hastalığını iyileştirici ve ağrı dindiricidir. Hafızayı güçlendirir, kanser hücrelerin oluşumunu engeller, kanı temizler ve kandaki glikoz oranını düşürücüdür. Özellikle çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi destekleyen etkiye sahiptir.
Böğürtlenin içinde doğal olarak bulunan antioksidan oranı elmanın 30 katı, çileğin 10 katından fazladır. Kanı temizler, karaciğeri destekler. A, B, C vitaminleri ile ellagitannins denilen madde sayesinde cildin güzelleşmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Böğürtlene siyah ve mor renkleri veren madde antioksidan niteliğe sahiptir. Ağız, diş eti ve bademcik iltihaplarında etkilidir.

Böğürtlen Suyunun Zararları; Yapılan araştırmalarda böğürtlen ve suyunun herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır.

Böğürtlen Suyu Yapmak İçin Malzemeleri

  • 500 g böğürtlen
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 adet orta boy limon
  • 15 su bardağı su
Yapılışı: Böğürtlenleri yıkayıp sap kısımlarını ayırın. Tencereye alın, üzerine 15 bardak suyu ekleyip kaynatın, kaynama başladıktan sonra, şekeri ve sıkılan limon suyunu ekleyin bir 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve 1 saat kadar soğumaya bırakın ardından ince bir süzgeçle başka bir kaba süzün. Dolapta soğutarak ya da içine buz kırıkları atarak soğuk servis ediniz.

Tavsiye; Genelde şerbeti bulanıklaştırdığı için böğürtlenleri sıkmazlar. Sağlık açısından vitaminlerin alınması için süzekte böğürtlenlerinde sıkılması daha faydalıdır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 04:05:14
Böğürtlen Suyu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Böğürtlen Suyu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Suyu"
Böğürtlen suyu yerine kış aylarında böğürtlen reçelinden yapılan meyve sularını tüketmek çok daha iyi oluyor. Ben bunu çok kez denedim ama faydaları yine eşit olur mu?
Candan . 01.09.2018

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark

Ahududu ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir. "Böğürtlen" ve "Ahududu"nun farkları olsa da benzer yanla...
Devamını Oku

Hamilelikte Böğürtlen Yemek

Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde ...
Devamını Oku

Böğürtlen Kökü Çayı

Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. ...
Devamını Oku

Böğürtlen Yaprağı Çayı

Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde...
Devamını Oku

Böğürtlen Ekimi

Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımınd...
Devamını Oku

Böğürtlen Çeşitleri

Böğürtlen çeşitleri: Ülkemizde birçok böğürtlen çeşidine rastlanır. Çünkü hemen hemen her il de böğürtlen yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde böğürtlen ye...
Devamını Oku

Böğürtlen Marmelatı

Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine k...
Devamını Oku

Böğürtlen Şurubu

Böğürtlen Şurubu, evde yapımı çok kolaydır. Tamamen doğal yollarda yapıldığı ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için sıkça tercih edilir. Özellikle ...
Devamını Oku

Böğürtlen Bakımı

Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisi...
Devamını Oku

Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir

Böğürtlen nasıl yetiştirilir, Ülkemizde birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Bunun en büyük sebebi ise dört mevsimi aynı zamanda yaşamamızı sağlayan güzel b...
Devamını Oku

Böğürtlen Ağacı

Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. ...
Devamını Oku

Yabani Böğürtlen

Yabani Böğürtlen, Yabani böğürtlen kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sadece meyvesinden yararlanmanın yanında yaprağından ve kökünden de yararlanılmak...
Devamını Oku

Dondurulmuş Böğürtlen

Dondurulmuş Böğürtlen, düşük sıcaklıklarda saklanan bozulma olasılığını ortadan kaldıran soğutma yöntemiyle böğürtlen meyvesinin muhafaza edilmiş halidir. Da...
Devamını Oku

Böğürtlen Sirkesi

Böğürtlen Sirkesi, böğürtlen genellikle ormanlık alanların yol kenarlarında bol yağış alan bölgelerinde yetişir. Böğürtlen dikenli bir meyvedir doğada kendil...
Devamını Oku

Böğürtlen Likörü

Böğürtlen Likörü, Böğürtlen meyvesi görüntüsü ve lezzetiyle insanlar üzerinde etkileyici özelliği olan meyve türleri arasında kendini kanıtlamış ferahlatıcı ...
Devamını Oku

Böğürtlen Çiçeği

Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen çayı i...
Devamını Oku

Böğürtlenli Dondurma

Böğürtlenli dondurma, yaz aylarında severek yediğiniz dondurmayı yazlık meyvelerden yapmayı denemelisiniz. Özellikle böğürtlenle yapacağınız dondurma serinle...
Devamını Oku

Böğürtlen Pekmezi

Böğürtlen pekmezi, Gülgüller familyasından olan, üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan dikenli bir çalıdır. Böğürtlen çalılıklarda ve yol kenarları...
Devamını Oku

Böğürtlen Kurusu

Böğürtlen Kurusu, Böğürtlenin yaş meyvesi kadar kurusu da son zamanlarda çok sık tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise böğürtlen son derece faydalı ve lezzet...
Devamını Oku

Böğürtlen Kaç Kalori?

Böğürtlen Kaç Kalori, böğürtlenin kalorisi düşük besin değeri bir o kadar yüksektir. Böğürtlen meyvesinin içeriğinde A, C ve vitaminleri oldukça yüksektir. A...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024