Böğürtlen Pekmezi

Böğürtlen pekmezi, Gülgüller familyasından olan, üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan dikenli bir çalıdır. Böğürtlen çalılıklarda ve yol kenarlarında yetişebilir. Mayıs ayında çiçek açar ve haziran ayında meyvesini vermeye başlar. Sulu ve oldukça lezzetli olan böğürtlen meyvesi bolca tüketilmelidir. Böğürtleni mevsiminde tüketebileceğiniz gibi yaprağını kurutup kışın çayını da içebilirsiniz.
İçerisinde bol miktarda vitamin bulunmaktadır. Magnezyum ve iyot ile, şeker ve asitler içerir. Meyvesinin vermiş olduğu faydaların yanı sıra kökü ve yaprağı da oldukça faydalıdır. Böğürtlenin meyvesi reçel yapımında, meyvesinin suyu sıkılarak ve böğürtlen pekmezi yapılır. Böğürtlen pekmezinin vücut için birçok faydası vardır. Böğürtlen pekmezi de bu şifalı ve leziz besinlerden bir tanesidir ve yapımı da çok kolaydır. Gelelim böğürtlen pekmezinin yapımına;

Böğürtlen pekmezi için malzemeler

  • Bir kilo böğürtlen
  • Bir fincan ılık su
  • Birkaç adet limon tuzu

Böğürtlen pekmezi nasıl yapılır?


Böğürtlenleri güzelce yıkayıp sap kısımlarını temizleyin. Böğürtlenleri yıkarken nazik davranın ki böğürtlenler zarar görmesin ve böğürtlenlerin suyu gitmemiş olur. Temiz bir şekilde yıkadığınız böğürtlenleri, süzgeç yardımı ile fazla suyu süzülür. Bu işlemi yaparken de dikkatli olun ki böğürtlenlere zarar gelmesin. Kaynatılması için böğürtlenlerin tümünü büyükçe bir tencereye koyup, bir fincan ılık suyu ekleyin.
Ocağın üzerine koyun ve orta ateşe ayarlayın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve tahta kaşık yardımı ile ara sıra havalandırarak karıştırın. Böğürtlenlerin iyice suyu çıkana kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar kaynatın. Daha sonra bir tülbent yardımı ile meyvelerin suyu tane kısımlarından ayrılarak süzülür. Suyundan ayrılan böğürtlenlerin posasını ayırın. Süzülen su kısmı tekrar tencereye konulup kaynatma işlemine devam edilir. 10-15 dakika kadar daha kaynatılır. İstenilen koyuluğa geldi ise böğürtlen pekmezi hazır hale gelmiş olmaktadır. Soğuduktan sonra bu şifalı pekmez servis edilmeye hazırdır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 06:41:29
Böğürtlen Pekmezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Böğürtlen Pekmezi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Böğürtlen Pekmezi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark

Ahududu ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir. "Böğürtlen" ve "Ahududu"nun farkları olsa da benzer yanla...
Devamını Oku

Hamilelikte Böğürtlen Yemek

Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde ...
Devamını Oku

Böğürtlen Kökü Çayı

Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. ...
Devamını Oku

Böğürtlen Yaprağı Çayı

Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde...
Devamını Oku

Böğürtlen Suyu

Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtle...
Devamını Oku

Böğürtlen Ekimi

Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımınd...
Devamını Oku

Böğürtlen Çeşitleri

Böğürtlen çeşitleri: Ülkemizde birçok böğürtlen çeşidine rastlanır. Çünkü hemen hemen her il de böğürtlen yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde böğürtlen ye...
Devamını Oku

Böğürtlen Marmelatı

Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine k...
Devamını Oku

Böğürtlen Şurubu

Böğürtlen Şurubu, evde yapımı çok kolaydır. Tamamen doğal yollarda yapıldığı ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için sıkça tercih edilir. Özellikle ...
Devamını Oku

Böğürtlen Bakımı

Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisi...
Devamını Oku

Böğürtlen Nasıl Yetiştirilir

Böğürtlen nasıl yetiştirilir, Ülkemizde birçok bitki türüne rastlamak mümkün. Bunun en büyük sebebi ise dört mevsimi aynı zamanda yaşamamızı sağlayan güzel b...
Devamını Oku

Böğürtlen Ağacı

Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. ...
Devamını Oku

Yabani Böğürtlen

Yabani Böğürtlen, Yabani böğürtlen kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sadece meyvesinden yararlanmanın yanında yaprağından ve kökünden de yararlanılmak...
Devamını Oku

Dondurulmuş Böğürtlen

Dondurulmuş Böğürtlen, düşük sıcaklıklarda saklanan bozulma olasılığını ortadan kaldıran soğutma yöntemiyle böğürtlen meyvesinin muhafaza edilmiş halidir. Da...
Devamını Oku

Böğürtlen Sirkesi

Böğürtlen Sirkesi, böğürtlen genellikle ormanlık alanların yol kenarlarında bol yağış alan bölgelerinde yetişir. Böğürtlen dikenli bir meyvedir doğada kendil...
Devamını Oku

Böğürtlen Likörü

Böğürtlen Likörü, Böğürtlen meyvesi görüntüsü ve lezzetiyle insanlar üzerinde etkileyici özelliği olan meyve türleri arasında kendini kanıtlamış ferahlatıcı ...
Devamını Oku

Böğürtlen Çiçeği

Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen çayı i...
Devamını Oku

Böğürtlenli Dondurma

Böğürtlenli dondurma, yaz aylarında severek yediğiniz dondurmayı yazlık meyvelerden yapmayı denemelisiniz. Özellikle böğürtlenle yapacağınız dondurma serinle...
Devamını Oku

Böğürtlen Kurusu

Böğürtlen Kurusu, Böğürtlenin yaş meyvesi kadar kurusu da son zamanlarda çok sık tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise böğürtlen son derece faydalı ve lezzet...
Devamını Oku

Böğürtlen Kaç Kalori?

Böğürtlen Kaç Kalori, böğürtlenin kalorisi düşük besin değeri bir o kadar yüksektir. Böğürtlen meyvesinin içeriğinde A, C ve vitaminleri oldukça yüksektir. A...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu ve Böğürtlen Arasindaki Fark
Hamilelikte Böğürtlen Yemek
Böğürtlen Kökü Çayı
Böğürtlen Yaprağı Çayı
Böğürtlen Suyu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024