Böğürtlenleri güzelce yıkayıp sap kısımlarını temizleyin. Böğürtlenleri yıkarken nazik davranın ki böğürtlenler zarar görmesin ve böğürtlenlerin suyu gitmemiş olur. Temiz bir şekilde yıkadığınız böğürtlenleri, süzgeç yardımı ile fazla suyu süzülür. Bu işlemi yaparken de dikkatli olun ki böğürtlenlere zarar gelmesin. Kaynatılması için böğürtlenlerin tümünü büyükçe bir tencereye koyup, bir fincan ılık suyu ekleyin.
Ocağın üzerine koyun ve orta ateşe ayarlayın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve tahta kaşık yardımı ile ara sıra havalandırarak karıştırın. Böğürtlenlerin iyice suyu çıkana kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar kaynatın. Daha sonra bir tülbent yardımı ile meyvelerin suyu tane kısımlarından ayrılarak süzülür. Suyundan ayrılan böğürtlenlerin posasını ayırın. Süzülen su kısmı tekrar tencereye konulup kaynatma işlemine devam edilir. 10-15 dakika kadar daha kaynatılır. İstenilen koyuluğa geldi ise
böğürtlen pekmezi hazır hale gelmiş olmaktadır. Soğuduktan sonra bu şifalı pekmez servis edilmeye hazırdır.
Afiyet olsun.