{ "title": "Hamilelikte Böğürtlen Yemek", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Hamilelikte-Bogurtlen-Yemek-96.jpg", "date": "19.01.2024 21:01:47", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hamilelikte böğürtlen yemek, oldukça yararlıdır. İçerdiği folik asit kaynağı, hücre ve dokularının optimum büyümesine katkıda bulunmakta ve hamilelerde doğum riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Folat tüm yaş grupları için hücre işleyişinin daha iyi olması için gerekli kritik bir besindir. C vitamini ve diğer antioksidanlar kemikleri güçlendirmektedir. Hamilelikte böğürtlen yemek; bebek bekleyen anne için kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor gibi temel minerallerin varlığı ile hastalıklara karşı mücadelesini arttırmakta, anne adayını daha güçlü hale getirmektedir. Ayrıca hamilelik sırasında hızlı bir atıştırmalık olarak böğürtlen yemek çok sağlıklı olacaktır.

Hamilelikte böğürtlen yemek kilo aldırır mı

Böğürtlen kalorisi düşük olmasına rağmen besin değerleri oldukça yüksek olduğu için anne adayına kilo aldırmamaktadır. Bir bardak taze böğürtlende sadece 62 kalori bulunmaktadır. Tüketilen böğürtlen aynı zamanda tokluk hissi vermektedir. Bir fincan böğürtlen yaklaşık 7 gram lif ve 30,2 miligram C vitamini içermektedir. Düşük sodyum içermesi sebebiyle böğürtlen, tuz kısıtlaması yapan hamileler için de mükemmel bir seçenek haline gelmektedir.

Hamilelikte böğürtlen yemenin faydaları nelerdir?

Güçlü kemik yapısını sağlamak için düzenli olarak böğürtlen tüketimi önerilmektedir. Taze olarak böğürtlen yemek anne adaylarının kemik sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum, K vitamini, çinko, manganez, fosfor, demir ve magnezyumu bulundurmaktadır. K vitamini tüketimi kalsiyumun kemikler tarafından emilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kalsiyumun yeterli miktarda alınması ise sağlıklı kemik yapısını sağlamaktadır. Aynı zamanda bebeğin kemik yapısının sağlıklı olması için çok büyük destek sağlamaktadır.

Hamilelikte böğürtlen yemek; çeşitli şekillerde vücudu korumayı sağlayan bol miktarda güçlü antioksidan içermektedir. Fenolik asitler, flavonoidler ve flavonaller özellikle böğürtlenin içerisinde bulunan antioksidan bileşenlerinin bazılarıdır. Böylece böğürtlen zararlı serbest radikallere karşı rahatlıkla savaşabilmektedir.

Böğürtlen günlük lif içeriğinin önerilen miktarını barındırmaktadır. Bu sebeple hamilelikte böğürtlen yemek gün içinde tüketilmesi durumunda bağırsak düzenliliğine yardımcı olarak sağlıklı olarak sindirimi desteklemektedir. Hamilelik sırasında yaşanan bağırsakta düzensizlikler, kabızlık, hazımsızlık gibi problemleri azaltmak için oldukça etkili bir besindir.

Böğürtlen ona koyu rengini veren antosiyaninler bakımından oldukça zengindir. Bu antosiyaninler antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşıp inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmaktadır. Böylece kalp hastalıklarından korunmayı sağlayan böğürtlen, vitamin C açısından da oldukça güçlü bir meyvedir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile hamilelik döneminde anne adaylarını ve bebeği tüm hastalıklardan korumuş olur.
" } ] }