{ "title": "Dikensiz Böğürtlen", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Dikensiz-Bogurtlen-58.jpg", "date": "20.01.2024 05:21:43", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Dikensiz Böğürtlen, kırmızı ve siyah renge sahip üzüm salkımı şeklinde dalları dikensiz olan çalı türünde bir meyve çeşididir. Diğer yabani böğürtlen türlerine göre daha iri bir yapıya sahip olmasıyla \"Jumbo Böğürtlen\" olarak da tanınmaktadır. Uzun sarmal halindeki dalları ve yoğun kadifemsi yapraklara sahip dikensiz böğürtlen her iklim ve toprak türü ile uyum içerisinde olmaktadır. Süs bitkileri ve seracılık yetiştiriciliği açısından vazgeçilmez bitki meyveleri arasında yer almaktadır. Dikensiz böğürtlen meyvesi fazla olgunlaşmadan önce ekşimsi tada sahiptir. Tamamıyla olgunlaştıkça şeker oranı yüksek bir tada sahip olur. Bu böğürtlen dayanıksız bir özelliğe sahip olduğu için dalından koparıldıktan kısa bir süre sonra tüketilmelidir.

Dikensiz böğürtlen, taze olarak dondurucuda muhafaza edilerek istenilen anda kullanılabilir. Doğal ortamında kuruyan veya fırınlama yöntemiyle kurutulan bu meyveler her mevsim tüketilebilmektedir. Böğürtlenden sıcak bitki çayı, reçel, marmelat, meyve konsantresi ve pastacılık süsleme ve aroma alanında faydalanılmaktadır. Sağlık bakımından da içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile faydalı bir meyvedir. Bu meyvenin dikensiz böğürtlen türünde olması mahsullerinin kolayca toplanmasını sağlamaktadır. İştah açıcı görünümüyle ve rengiyle kimsenin reddedemeyeceği meyveler arasında yerini almaktadır.

Dikensiz böğürtlen faydaları nelerdir?

Kırmızı rengiyle sağlık yönünden önemli bir yere sahiptir. Bu renkteki meyvelerin kan yapıcı özellikleri vardır. İçerdiği yüksek miktardaki antioksidan sayesinde bağışıklık sistemine güç kazandırarak sindirimi kolaylaştırır. Kan şekerini düzenler. Tansiyonu dengede tutar. Kabızlığı engeller. Vücuda gerekli vitamin ve minerallerin alınmasını sağlar. Damar yollarını açar. Ağız ve damak yaralarına, iltihapların iyileşmesine ortam hazırlar.

" } ] }