{ "title": "Böğürtlen", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen.jpg", "date": "21.01.2024 02:04:40", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Böğürtlen, gülgiller familyasının türlerinden olan üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan bitki çeşididir. Fundalıklar da bahçelerde, çalılıklarda ya da yol kenarında yetişen böğürtlenin birçok çeşidi de bulunmaktadır. Çalı şekilde dalları olan, dikenli dalları olan ve yeşil dikenli yapraklara sahip olan yapısı ile önce çiçek açar ve daha sonra da meyvesini verir. Genel olarak Mayıs ayında çiçek açar ve Haziran ayına doğru meyvesini vermeye başlar. Ortaya çıkmaya başlayan böğürtlen önce koyu yeşil renkte olup daha sonra kırmızı bir renge dönüşür ve en son olarak da olgunlaşmasına yakın da siyah ya da mor bir renk haline geldiği zaman yenilmeye başlanabilir. Sulu ve oldukça da lezzetli olan böğürtlen meyvesi herkes tarafından bol miktarda tüketilmelidir. İçermiş olduğu bol miktarda vitamin değerleri ile magnezyum ve iyot ile, şeker ve asitler ile insan sağlığı için birçok değeri bulundurmaktadır ve oldukça faydalı özellikler sağlamaktadır. Meyvesinin vermiş olduğu faydaların yanı sıra kökü ve yaprağı ile de oldukça faydalar sağlamaktadır. Böğürtlenin meyvesi reçel yapımında, suyunun sıkılarak içilmesinde ve sade olarak tüketilmesi ile herkesin tüketebileceği meyve türü olma özelliğindedir.

Böğürtlen meyvesinin faydaları nelerdir?
Böğürtlen yaprağının faydaları nelerdir?
Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir?
  • Kandaki şeker oranını düşürücü özelliği bulunmaktadır,
  • Kanda oluşan zehirli ve zararlı bakteri ya da virüslerden temizleyici etkisi vardır,
  • Mesanede oluşan kumları dökmede önemli bir rol oynamaktadır,
  • Safra kesesinde oluşan taşları düşürür ve taş oluşmasına engel olmada önemli bir rol oynar.

" } ] }