{ "title": "Böğürtlen Yetiştiriciliği", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-yetistiricilig.jpg", "date": "19.01.2024 02:18:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Böğürtlen yetiştiriciliği, böğürtlen yabani olarak da yetişse, ıslahı yapılan tarım ürünleri arasında yer alır. Tarımı yapılan türlerinin verimi oldukça yüksek, ekonomik değeri daha iyidir. Böğürtlen taze tüketime uygun olduğu kadar, reçel yapımında, meyve suyu, marmelat, likör yapımında, pastacılık alanında kendine yer bulmuş bir meyvedir. C vitamini içeriğiyle de tercih edilir. Ticari anlamda böğürtlen yetiştiriciliği, özellikle orman içi köylere tavsiye edilir. Çünkü bu bölgelerdeki iklim ve toprak şartları böğürtlen tarımına uygundur. Araziler daha küçük olduğundan, buralarda makineli tarım fazla yapılamaz. Meyilli araziler yüzünden de böğürtlende toprak kaymasına iyi gelir. Oldukça karlı olan böğürtlen yetiştiriciliği hem ormanın tahrip edilmesini önler hem de aile tarımına uygun olduğundan iş alanı sağlar. Böğürtlen yetiştiriciliği için en uygun alanlar 800-1500 mt yükseklikte olan yerlerdir.