{ "title": "Böğürtlen Yaprağı", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-yapragi.jpg", "date": "21.01.2024 02:04:50", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Böğürtlen Yaprağı, Böğürtlen yaprağının faydaları saymakla bitmez. Mucizevi etkisi yapraklarında gizli olan böğürtlen yaprağının mesane taşlarını düşürmeye, cilt gençleştirme özelliğine ve hafız kaybına kadar birçok faydaları vardır. Böğürtlen yaprağı haşlanarak içilirse basura, ishale, şeker hastalığına ve idrar söktürmeye son derece faydalı bir bitkidir. Günde 50 gram haşlanmış böğürtlen yaprağının suyundan birkaç fincan içilmelidir. Bademciklerde oluşan iltihaplara karşıda böğürtlen yaprağı suyu ile günde 1-2 defa gargara yapmak iltihabın kurumasına yardımcı olacaktır. Cilt üzerinde oluşan yara ve çıbanlara karşı bir miktar kuru böğürtlen yaprağı havanda dövülerek zeytinyağı ile karıştırılarak yağlı kısmı problemli yere sürülmelidir. Böğürtlen yaprağı toz şeklinde de yaralara ve çıbanlara sürülebilir. Şeker hastalığında, kabızlıkta, böğürtlen yaprağı kullanılan şifalı bir bitkidir. Hafif yanıklara, ciltte üzerinde hissedilen ağrı ve yangılara böğürtlen yaprağı son derece iyi gelir. Böğürtlen yapraklarının taze yaprakları ezilerek bir yara lapası elde edilir. Yapılan bu lapa sorunlu yerlere dıştan sürülerek uygulanır. Aynı zamanda böğürtlen yapraklarını kurutup yapılan şurubun kanı temizleyici özelliği vardır. Şiddetli ve gıcık yapan geçmeyen öksürüklere de böğürtlen yaprağı şurubu iyi gelmektedir. Böğürtlen yaprağı suyu bademcik iltihaplarında dekoksiyonu gargara yaparak kullanılmalıdır.

Böğürtlen Yaprağının Diğer Faydaları Nelerdir?

Mide iltihabı: Tedavisinde böğürtlen yaprağı kaynatılarak balla tatlandırılıp içilir.

Anjin boğaz iltihabı: Kaynatılan böğürtlen yaprağı şeker yerine az miktarda bal ile tatlandırılıp gargara yapılır. Bu çaydan içilmeye devam edilmelidir.

Ağız içi yaraları: Bal ile tatlandırılan böğürtlen yaprağı suyu ile ağız çalkalanır ve çay içilmelidir.

Soğuk algınlığı: Biberiye, nane ve böğürtlen yaprağı kaynatılarak içilir.

Vücuda kuvvet verici: Böğürtlen yaprağından yapılan şurup ve marmelat ya da reçel vücuda kuvvet verir ve kanı temizler.

Şeker: Zeytinyağı böğürtlen yaprağı ile kaynatılarak içilir.

Tansiyon düşürür: Kekik ile kaynatılan böğürtlen yaprağı suyu tansiyona iyi gelir.

Basur (Hemoroid): Yemeklerden sonra bal ile tatlandırılarak içilen tilki üzümü böğürtlen yaprağı suyu içilir.

Böbrek kumları: Ayrık otu ile kaynatılan böğürtlen yaprağı suyu düzenli içildiğinde böbreklerde oluşan kumları dökecektir.

Egzama mayasıl: Şahtere bitkisi ile böğürtlen kaynatılarak bal katılarak soğuk olarak içilmelidir.

Tilki üzümü, ağaç çileği ve kızamık kür olarak bilinen bitkilerin yaprakları kabızlık için kaynatılıp içilmemelidir. Kanı temizleyen böğürtlen yaprağı son derece faydalı, şifalı bir bitkidir. Kanserojen maddeleri yok eder. Antioksidan içeren bir meyve türüdür.
" } ] }