{ "title": "Böğürtlen Yaprağı Çayı", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Yapragi-Cayi-42.jpg", "date": "19.01.2024 17:53:13", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Böğürtlen Yaprağı Çayı, gülgiller ailesine mensup bitki türlerinden olan çalı yapılı sarmaşık halindeki meyvenin yaprağının demleme veya kaynatılmasıyla elde edilen çaydır. Her türlü iklim ve doğa şartlarına uyum sağlayan bu bitki ormanlık alanlarda, yol ve dere kenarlarında ve fundalık alanlar gibi her yerde kolaylıkla yetişmektedir. Farklı adlarla da tanınan böğürtlen yaprağı ve dalı dikenli bir yapıya sahip olup yaprakları kadifemsi bir haldedir. Yabani olarak doğada kendiliğinden yetişmesinin yanı sıra aşılı elde edilen türleri de bulunmaktadır. Böğürtlen bitkisinde tohum oluşumu düşük olmasına karşın dalların yere kök salmasıyla üremesi mümkündür. Bu tür bitkilerin yaprak şekilleri farklılık gösterse de içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde has özünü korumaktadır. Yağışın ve sulama olanaklarının fazla olduğu tarım veya doğal yetişme alanlarında böğürtlen yaprakları iri yapıda gelişim göstermektedir.

Böğürtlen yaprağı çayı, üzüm salkımı şeklindeki meyveleri ile bütünleşerek kaynatıldığında sağlık bakımından oldukça faydalı bir içecek elde edilmiş olur. Böğürtlen yaprağı çayının vücut için yarar sağlayacak birçok özelliği vardır. Bu açıdan her derde deva şifa kaynağı olarak aktarlarda yerini almaktadır. Böğürtlen yaprağı çayı taze yapraklardan demleme veya kaynatılma usulleriyle yapılabildiği gibi bu yaprakların kurutulmasıyla da her mevsim tüketilebilen bir çay özelliğine sahiptir.

Böğürtlen yaprağı çayı faydaları nelerdir?

Böğürtlen yaprağının içerisindeki vitamin ve yüksek derecedeki antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici bir özelliğe sahip olması ile fayda yönünden olumlu etkisi olan bir bitki çayıdır. Taze veya kurutulmuş böğürtlen yapraklarının üzerinde yer edinmiş tozların sudan geçirilerek yıkanması ile vitamin etkisi daha da artacaktır. Bu yaprakların genellikle demleme yöntemiyle çay yapılması önerilmektedir. Bu şekilde içerisinde barındırdığı yararlı maddelerin kaybından da taviz vermemiş olacaktır. Böğürtlen yaprağından yapılan çay içerisine şeker eklenmeden tüketilmesi uygundur. Ayrıca bu çay içerisine limon ile de ayrı bir tat kazandırmak mümkündür. Ağız içerisinde oluşan yara ve iltihapları iyileştirmek için bu çayın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. İdrar söktürücü etkisiyle önemli bir konumdadır. Kilo vermek için böğürtlen yaprağı çayı ideal bir seçenektir. Tansiyonu dengeler. Göz sağlığı için olumlu etki yaratır. Mesanede oluşan taş ve kumları düşürür. Yorgunluk ve halsizlik için tercih edilebilecek içecekler arasındadır. Sıcak tüketimi ile grip ile mücadele edebilen bir çaydır. Tıkanık üst solunum yollarını açarak rahat nefes alınıp verilmesini sağlar. Kanı temizleyerek sert damarları yumuşatır. Kabızlık sorununu ortadan kaldırır.

Böğürtlen yaprağı çayı nasıl hazırlanır?

Bir bardak böğürtlen çayı yaprağı içeceği için bir tatlı kaşığı ufalanmış kuru yaprak veya üç adet taze yaprak yeterli olacaktır. Bunun için bir bardak kaynatılmış su içerisine böğürtlen yaprağı eklenip üzeri kapatılarak yaklaşık beş dakika demlenmesi sağlanır. Demlendikten sonra yaprağı süzgeç yardımıyla süzülerek hazırlanmış olan çay afiyetle tüketilir.
" } ] }