{ "title": "Böğürtlen Suyu", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-surubu.jpg", "date": "19.01.2024 04:05:14", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Böğürtlen Suyu, Böğürtlen, Gülgiller rubus cinsini oluşturan familyadandır. Fundalıklarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında yetişir. Böğürtlenler de çiçeklenme genellikle mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam etmektedir. Haziran ve Eylül ayları arasında, beyazımsı veya pembemsi renkli çiçekler açan, yüksek boylu, çok senelik, dikenli ve çalı görünümüne sahip bir bitkidir. Gövdeleri silindir şekilli, içi dolu, odunsu ve dikenli dallar, önce dik, sonra aşağıya doğru kıvrılır.

Yapraklar saplı, kenarları dişli, alt yüzeyleri tüylüdür. Yapraklar saplı, kenarları dişli, alt yüzeyi tüylüdür. Meyvesi ise birçok kısmı, meyvelerin bir araya gelmesiyle meydana gelmiş küre biçiminde bir bileşik meyvedir. Meyvenin olgunlaşma sürecindeki Renk seyri önce yeşil, sonra kırmızı ve daha sonra olgunlukta siyah ve mor renkleri almaktadır. Meyveleri çok lezzetli ve sıkılarak meyve suyu olarak da tüketilmektedir.

Böğürtlen Suyunun Faydaları; Böğürtlen doğanın zarifçe paketlediği öz suyunda değerli meyve asitleri, mineraller ve vitaminler saklar. Organik asitler vitaminler ve mineraller sayesinde, lezzetlidir, diriltici ve uyarıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Kanamaları dindirir, idrar söktürücü, şeker hastalığını iyileştirici ve ağrı dindiricidir. Hafızayı güçlendirir, kanser hücrelerin oluşumunu engeller, kanı temizler ve kandaki glikoz oranını düşürücüdür. Özellikle çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi destekleyen etkiye sahiptir. Böğürtlenin içinde doğal olarak bulunan antioksidan oranı elmanın 30 katı, çileğin 10 katından fazladır. Kanı temizler, karaciğeri destekler. A, B, C vitaminleri ile ellagitannins denilen madde sayesinde cildin güzelleşmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Böğürtlene siyah ve mor renkleri veren madde antioksidan niteliğe sahiptir. Ağız, diş eti ve bademcik iltihaplarında etkilidir.

Böğürtlen Suyunun Zararları; Yapılan araştırmalarda böğürtlen ve suyunun herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır.

Böğürtlen Suyu Yapmak İçin Malzemeleri
Yapılışı: Böğürtlenleri yıkayıp sap kısımlarını ayırın. Tencereye alın, üzerine 15 bardak suyu ekleyip kaynatın, kaynama başladıktan sonra, şekeri ve sıkılan limon suyunu ekleyin bir 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve 1 saat kadar soğumaya bırakın ardından ince bir süzgeçle başka bir kaba süzün. Dolapta soğutarak ya da içine buz kırıkları atarak soğuk servis ediniz.

Tavsiye; Genelde şerbeti bulanıklaştırdığı için böğürtlenleri sıkmazlar. Sağlık açısından vitaminlerin alınması için süzekte böğürtlenlerinde sıkılması daha faydalıdır.

Afiyet Olsun.
" } ] }