{ "title": "Böğürtlen Siyahı", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Siyahi-68.jpg", "date": "19.01.2024 11:48:46", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Böğürtlen Siyahı, gülgiller familyasından olan çalı ve sarmaşık türü böğürtlen meyvesinin olgunlaştıkça kırmızıdan siyah renge dönüşmesidir. İlkbahar mevsiminde yeşillenen ve çiçek açmaya başlayan bu bitkinin meyvesi ilk aşamada yeşil renkte iken büyüdükçe kırmızı ve siyah renge sahip olmaktadır. Olgunlaştıkça değer kazanan böğürtlen siyahı birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin hale gelir. Böğürtlen siyahı rengine yönelik aroması da yoğundur. Bununla birlikte kendine has siyah rengi birçok alanda kullanılmaktadır. Reçel, meyve konsantresi, marmelat, şerbet ve pastacılık alanında jöle, jel renklendirmeleri olarak kullanılmaktadır. Öte yandan böğürtlen siyahı, bitkisel renklendirme olarak yiyecek sektöründe organik amaçla da kullanılmaktadır. Bu doğal katkı maddesi istenilen gıdalara siyah rengini yansıtarak fayda sağlamaktadır. Ayrıca, böğürtlen siyahı kullanım alanını daha da geliştirerek el ve vücut bakım kremleri, organik sabun, şampuan gibi ürünler elde edilmektedir. Böğürtlen siyahı, içerisindeki yoğun renk pigment maddesinden ötürü süs bitkileri yetiştiriciliğinde görsel olarak da hoş bir görüntü hitap ettiği için tercih edilen renkli bitki meyvelerindendir.

Böğürtlen siyahı nasıl oluşur

Böğürtlen meyvesinin gün ışığında belirli bir süre içerisinde olgunlaşma aşamasının son evresinde içerisinde barındırdığı antosiyonin maddesi böğürtlen siyahı rengini meydana getirmektedir. Bu madde aynı zamanda meyvedeki asit seviyesini düzenleme görevini üstlenmektedir. Bu pigmentler sayesinde böğürtlen siyahı oluşmuş olur. Böğürtlen siyahı, yansıtmış olduğu rengini içeriğindeki maddenin sahip olduğu pigment moleküllerinden alır. Güneş ışınlarının yararlı mddeleri sayesinde böğürtlen siyahı daha koyu renge sahip olmaktadır.
" } ] }