{ "title": "Böğürtlen Pekmezi", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Pekmezi-33.jpg", "date": "20.01.2024 06:41:29", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "
Böğürtlen pekmezi, Gülgüller familyasından olan, üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan dikenli bir çalıdır. Böğürtlen çalılıklarda ve yol kenarlarında yetişebilir. Mayıs ayında çiçek açar ve haziran ayında meyvesini vermeye başlar. Sulu ve oldukça lezzetli olan böğürtlen meyvesi bolca tüketilmelidir. Böğürtleni mevsiminde tüketebileceğiniz gibi yaprağını kurutup kışın çayını da içebilirsiniz. İçerisinde bol miktarda vitamin bulunmaktadır. Magnezyum ve iyot ile, şeker ve asitler içerir. Meyvesinin vermiş olduğu faydaların yanı sıra kökü ve yaprağı da oldukça faydalıdır. Böğürtlenin meyvesi reçel yapımında, meyvesinin suyu sıkılarak ve böğürtlen pekmezi yapılır. Böğürtlen pekmezinin vücut için birçok faydası vardır. Böğürtlen pekmezi de bu şifalı ve leziz besinlerden bir tanesidir ve yapımı da çok kolaydır. Gelelim böğürtlen pekmezinin yapımına;

Böğürtlen pekmezi için malzemeler
Böğürtlen pekmezi nasıl yapılır?

Böğürtlenleri güzelce yıkayıp sap kısımlarını temizleyin. Böğürtlenleri yıkarken nazik davranın ki böğürtlenler zarar görmesin ve böğürtlenlerin suyu gitmemiş olur. Temiz bir şekilde yıkadığınız böğürtlenleri, süzgeç yardımı ile fazla suyu süzülür. Bu işlemi yaparken de dikkatli olun ki böğürtlenlere zarar gelmesin. Kaynatılması için böğürtlenlerin tümünü büyükçe bir tencereye koyup, bir fincan ılık suyu ekleyin. Ocağın üzerine koyun ve orta ateşe ayarlayın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve tahta kaşık yardımı ile ara sıra havalandırarak karıştırın. Böğürtlenlerin iyice suyu çıkana kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar kaynatın. Daha sonra bir tülbent yardımı ile meyvelerin suyu tane kısımlarından ayrılarak süzülür. Suyundan ayrılan böğürtlenlerin posasını ayırın. Süzülen su kısmı tekrar tencereye konulup kaynatma işlemine devam edilir. 10-15 dakika kadar daha kaynatılır. İstenilen koyuluğa geldi ise böğürtlen pekmezi hazır hale gelmiş olmaktadır. Soğuduktan sonra bu şifalı pekmez servis edilmeye hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }