{ "title": "Böğürtlen Marmelatı", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-marmelati.jpg", "date": "21.01.2024 03:35:04", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Böğürtlen Marmelatı, reçelden farklı olarak meyvelerin püre haline getirilmesi ile yapılır. Böğürtlen marmelatı yapımında meyve seçiminden kavanoz seçimine kadar birkaç püf noktası bulunur. Çok ezilmiş ya da çok ham olan böğürtlenler tercih edilmemelidir. Marmelatlar pişirildikten sonra cam kavanozlara konulmalıdır. Kavanozlar kullanılmadan önce cam kavanozlar ve kavanoz kapakları 3-5 dakika kaynar suda bekletilmelidir. Bunlara dikkat edilerek yapılan böğürtlen marmelatı 24 aya kadar buzdolabında muhafaza edilebilir.

Böğürtlen Marmelatı Malzemeleri
Böğürtlen Marmelatı Nasıl Yapılır?

Böğürtlen iyice yıkandıktan sonra su solu tencereye alınarak kısık ateşte kaynatılır. Kaynarken köpük oluşursa alınmamalıdır. Tencere ocaktan indirildikten sonra köpükler alınmalıdır. Eğer köpük oluşması istenmiyorsa kaynarken tercihe göre tencere içerisine biraz tereyağı eklenebilir. Daha sonra yumuşayan böğürtlenler blenderden veya süzgeçten geçirilir. Tanelerin kalmaması, tam öğütülmesi tercih edilirse süzgeçten geçirilerek kullanılır. Bu işlemden sonra böğürtlenler tekrar tencereye alınır. Böğürtlen ekşi formlu bir meyve olduğu için şeker oranı 1 birim meyve 1,5 birim şeker şeklinde ayarlanmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda tencereye toz şeker de eklenerek kaynatma işlemine devam edilir. Marmelat kıvam bulana kadar kaynatılmalıdır. İstenilen kıvam yakalandıktan sonra içine limon suyu da ilave edilerek karıştırılır. Pişen marmelatlar temiz cam kavanozlara doldurulur. Kaynatılan marmelat kavanozda 1.5 santim boşluk kalacak kadar doldurulmalıdır. Kavanozların ağzına havlu kâğıt kapatılarak soğutulur. Daha sonra kavanozlar ters çevrilir. Marmelatlar oda sıcaklığına düşene kadar bekletilir. Bu sayede üstte kalan hava boşluğu genleşme ile yok edilmiş olacaktır. Oda sıcaklığına ulaşan marmelat daha sonra Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan havadar yerlerde muhafaza edilmelidir. Açılan kavanozlar daha sonra bozulmaması için buzdolabında muhafaza edilir.
Afiyet Olsun.
" } ] }