{ "title": "Böğürtlen Kökü", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-koku.jpg", "date": "19.01.2024 03:46:45", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Böğürtlen Kökü, Latincede ismi Rubus caesius şeklinde olan Böğürtlen, gülgiller ailesindendir. Ana yurdu Orta Güney ve Batı Avrupa'dır. Ülkemizde ise Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde oluşmaktadır. Ahududu ve çilekle yakın bir akrabalığı bulunmaktadır. 100'e yakın olan cinsini birbirinden ayırt etmek oldukça güçtür. Gövdeleri ve dalları dört köşeli çok yıllık bir dikenli bitkidir. Haziran ve Temmuz aylarında beyaz, pembe veya kırmızı renkte şemsiyemsi salkımlar biçiminde çiçekler açar. Görüntüsü kadar tadıyla da mükemmel lezzette meyveler verir. Mevsiminde Pazar tezgâhlarını süsleyen böğürtlen her cins kek, tatlı, pasta ve dondurmaya konulabilir. Vitaminler ve minerallerce oldukça zengin olan meyveleri ile iştah açıcı tatta harika reçeller yapılabilir.

Bu oldukça yakından tanınıp bilinen bitkinin kökleri yıllardır farklı kültürler tarafından şifa maksatlı da kullanılmıştır. Antik Roma zamanının en önemli hekimlerinden biri olan Galenus, böğürtlen kökünü böbreklerdeki taşı eritmek maksadı ile kullanmıştır. Eski Roma zamanında yaşamış olan ünlü botanikçi Dioskorides'in yazdığı Materia Medica isimli eserinde böğürtlen kökünün yararlarından bahsedilmektedir. Farklı kültürlerde tütsüsünün kötü olan ruhları uzaklaştırdığına inanılmıştır.

Böğürtlen kökü bitkisinden, böğürtlen kökü çayı, böğürtlen kökü yağı, böğürtlen kökü ekstraktı ve ekstresi imal edilir. Ayrıca içinde yer alan vitaminlerin, minerallerin zenginliği ile fazla çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir. Halk tarafından böğürtlen kökü çayı içmenin vücudu güçlendirmeye, idrar söktürmeye, öksürüğü kesmeye, ayaklarda bulunan şişlikleri geçirmeye, yüksek olan tansiyonu düşürmeye, ağrıları azaltmaya ve şeker hastalığına iyi geldiğine inanılır. Tedavi maksatlı kullanıldığı zaman mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Uygun olan koşullarda kurutulmuş olan böğürtlen yaprağı, ağzı kapalı olan bir kapta, loş, serin ve kuru olan bir yerde saklanıldığı zaman ömrü 1 sene kadardır.
" } ] }