{ "title": "Böğürtlen Kökü Çayı", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-koku-cayi.jpg", "date": "21.01.2024 16:02:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Böğürtlen kökü çayı, çilek ve ahududu ile aynı aileye mensup olan böğürtlen, Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey'de kendiliğinde yetişen bir meyvedir. Yaklaşık olarak 2000 yıldır Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanılmaktadır. Böğürtlen meyvesinin kendisi kadar kökünden hazırlanan çayı da faydalıdır. Böğürtlen kökü çayının en önemli özelliği sakinleştirici etkisidir. Tüketilen çay vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılamak için faydalıdır. Sinirsel hastalıklar, huzursuzluk için adeta doğal bir reçetedir.

Gülgiller familyasına ait, çok yıllık bir çalı bitkisi olan böğürtlen, dikenlidir ve ufak siyah meyveleri vardır. Yaz başlarında çiçek açar ve açtığı çiçekleri pembe ve beyaz olur. Tıpkı çilek gibi yetişen bir meyvedir. Yaklaşık olarak 0,5-4 m kadar boylanır. Üst kısmında kalan yaprakları koyu, alt yaprakları ise yeşil renktedir. Bitki meyvesini Ağustos ve Eylül aylarında vermeye başlar. Genelde yol kenarları, bataklıklar ve nemli yerlerde yetişir. Böğürtlen bir tür yaban bitkisidir.

Böğürtlen kökü çayı faydaları nelerdir?
Böğürtlen kökü çayı nasıl yapılır?

Böğürtlen kökü çayı hazırlamak için kurutulmuş böğürtlen kökü kullanılır. 1 büyük fincan için 1 tatlı kaşığı böğürtlen kökü kurusu yeterli olur. Yeteri kadar su kaynatılır ve ocaktan alınarak içine böğürtlen kökü eklenir. 10 dakika kadar demlendikten sonra böğürtlen kökü çayı içmek için hazır olur.

Böğürtlen kökü çayının yan etkileri nelerdir?

Böğürtlen kökü çayı ishale karşı kullanılsa da fazla tüketildiğinde mide bulantısı, mide ağrısı ve kusmaya yol açabilir. İçeriğinde tanen bulunan çay uzun süre kullanıldığında karaciğere hasar verebilir. Karaciğerle alakalı rahatsızlığı olan kişiler böğürtlen kökü çayı kullanmamalıdır. İçeriğinde yer alan tanen ayrıca kalsiyum ve demirin vücut tarafından emilimini olumsuz etkileyebilir. Böğürtlen çayının içine limon ve süt katılarak içildiğinde demir ve kalsiyum dengelenebilir. Gebelik ve emzirme dönemi ile ilgili bir olumsuzluğu kanıtlanmış olmasa da bu süreçlerde mutlaka doktora danışılarak tüketilmelidir.
" } ] }