{ "title": "Böğürtlen Fidesi", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Fidesi-83.jpg", "date": "21.01.2024 09:21:11", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Böğürtlen fidesi, böğürtlen meyvesini yetiştirmek için kullanılır. Böğürtlen fidesinin değişik iklim şartlarına kolay adapte olma özelliği bulunur. Sıcaklık ve kuraklığa dayanıklıdır. Ancak kış ve ilkbahar donlarına daha az dayanır. Genel olarak sıcak iklim bölgelerinde daha iyi sonuç verir. Şeftali yetiştirilen bölgelerde böğürtlen fidesi için rahatlıkla yetiştirilebilir. Böğürtlen fidesi olgunlaşma döneminde kuru havayı sevmez. Normalde soğuk geçen kış aylarında dallar donar ve zarar görürler. Donan dalların yerine köklerden yeni sürgün çıkar ancak o yılın ürünü alınamaz. Bu nedenle don tehlikesi bulunan bölgelerde dondan korunmak için gereken tedbirler mutlaka alınmalıdır.

Böğürtlen fidesi için gereken toprak koşulları

Bitki dinlenmiş, derin, geçirgen toprakları sever. Toprağın yeterli besin maddece zengin olması durumunda verim ve kalite bakımından olumlu etkilenir. Standart temel gübreleme iyi yanmış çiftlik gübresi ile ancak bu gübrelemede toprağın verimliliğine göre miktarlar değişir. Böğürtlen fidanı orta ya da orta küçük çalılar halindedir. Toprak derinliği en az 1 metre olmalıdır. Toprak hazırlığında toprak 30-35 cm derinlikte işlenir. Toprak işleme sırasında organik gübrelemenin beraber yapılması iyi olacaktır.

Böğürtlen fidesi çoğaltma metotları
Böğürtlen fidesi dikimi nasıl yapılmalıdır

Dikimi yapılacak fideler kuvvetli, kökleri iyi gelişmiş ve hastalıksız olmalıdır. Dikim zamanı gelene kadar serin ve nemli ortamlarda saklanır. Eğer dikim hemen yapılmayacak ise hendeklenmelidir. Gözler canlı ve dolgun olmalı ve buna dikkat edilmelidir. Fideler dikim yapılacak yere çamurlu su dolu kovalarda ve ıslak telis içinde taşınmalıdır. Dikim yapılacak gün olarak kapalı, bulutlu, rüzgâr olmayan günler seçilmelidir. Dikilecek böğürtlen fidesinin önce kök tuvaleti yapılmalıdır. Yaralı, kuru ve çok uzun olan kökler kesilmelidir. Dikim yapıldıktan sonra böğürtlen fidesine can suyu verilmelidir. Dikilen fide tepesi 20-30 cm'den kesilmelidir.

Böğürtlen fidesi sulaması

Böğürtlen fidesi meyvelerinden iyi verim alabilmek amacı ile sulama çok önem kazanır. Sürekli olarak toprak nemi isteyen böğürtlen fidesi, yağışların yetersiz olduğu dönemlerde sulama zorunlu olarak yapılmalıdır. Özellikle hasat zamanında sulama daha fazla yapılmalıdır. Az geçirimli topraklarda fazla su birikir ise köklerde hastalık ve ölüme neden olur. Aşırı sulama en az susuzluk kadar zararlı olabilir. Sulama yöntemi olarak karık, yağmurlama ya da damla sulama kullanılabilir. Bununla birlikte hasat döneminde yağmurlama sulama yöntemi uygun değildir.

" } ] }