{ "title": "Böğürtlen Ekimi", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-ekimi.jpg", "date": "20.01.2024 12:06:52", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Böğürtlen Ekimi, Böğürtlen Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde yetişe bilen bir bitki türü olarak bilinmektedir. Böğürtlen mineraller ve vitamin bakımından çok zengin bir yapıya sahip bir bitkidir. Böğürtlen genel olarak çöl iklimi dışında bütün iklimlere uyum sağlayan ama kuzey yarımküreye hitap eden bitkidir. Böğürtlen dikensi sürgünler bulunduran yapısı ile üzümsü bir meyve türüdür. Böğürtlen meyvesi çok nazik ve narin bir meyve olma özelliği taşıması ile çok çabuk bozulma özelliği taşır ve o yüzden raf ömrü çok kısadır. Böğürtlen sıcak iklim meyvesi olma özelliği ile soğuğa karşı dayanıksız meyvedir. Böğürtlen olgunlaşma sırasında kuru havaları sevmeyen bitki olarak da bilinir.

Ekimi: Böğürtlen ekiminden önce ekilecek tarlaya bakım yapılmalıdır. Böğürtlen ekimi yapılacak topraktan toprak örnekleri alınarak analiz yapılmalı ve duruma göre gübreleme yapılmalıdır. Böğürtlen ekiminden önce organik çiftlik gübresi ile toprak zenginleştirilir. Gübreleme işlemi yapıldıktan sonra toprak işlenmek kaydı ile gübrenin toprak ile bütünleşmesi sağlanır. Son olarak taban gübresi denilen potasyumlu ve fosforlu gübreleme yapılarak son kez toprak sürülür. Böğürtlen ekimi yapılacak fidanlar özenle seçilmeli fidanların hastalıklı olmamalı köklerinin iyi gelişmiş ve kuvvetli olmalıdır. Bu fidanlar ekim zamanına kadar iyi saklanmalıdır. Fidanların ekim bölgesine getirilmesi esnasında içerisinde çamur dolu kovalar ile ya da ıslak nemli torbalar içerisinde getirilmelidir. Böğürtlen ekimi için uygun gün seçilmeli havanın kapalı ve rüzgârsız olduğu gün seçilmelidir. Ekimi yapılacak böğürtlen fidanları dikimden önce kökler temizlenmeli kuru ve aşırı uzun kökler makas ile kesilmelidir. Böğürtlen ekimi yapıldıktan sonra her bitkide de olduğu gibi can suyu verilmelidir. Böğürtlen ekiminde bölgesel şartlar göz önünde bulundurularak ekim yapılmalı soğuk bölgelerde ilkbaharda kışları ılık olan bölgelerde sonbahar da ekim yapılması ürün kalitesi bakımından sağlıklı olacaktır. Böğürtlen ekimi mesafesi büyüme gücüne, türüne, toprak verimliliğine, terbiye şekline göre belirlenmelidir. Genel olarak böğürtlen ekimi aralıkları 2,5 metre ile 1,5 metre aralıklarla ekilmelidir.

Budama: Böğürtlen ekiminde en önemli işlemlerden biri de budama işlemidir. Kışın yapılacak budama işleminde kuruyan dallar gövdeden alınmalıdır. Haziran aylarında zayıf ve ince görülen dallar budanmalıdır ana dalın daha verimli büyümesi sağlanmalıdır. Üç yılda bir genel olarak yeşil budama yapılmalıdır. Budamada ana dallar 195-200 cm yükseklikte bırakılmalıdır.

Ekim Sonrası Bakım: Böğürtlen ekimi sonrasında özellikle zararlı otlardan arındırılmalı, hastalık ve zararlılar ile mücadele için ilaçlama yapılmalıdır. Böğürtlen sıra araları çapalanmalı ve toprakta oluşan kesekler kırılarak parçalanmalıdır.
" } ] }