{ "title": "Böğürtlen Çiçeği", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-cicegi.jpg", "date": "21.01.2024 06:15:59", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Böğürtlen Çiçeği; Böğürtlen, herkes tarafından bilinen ve sevilen meyvelerden birisidir. Böğürtlen meyvesinin tadı kadar yararı da fazladır. Böğürtlen çayı ister meyvesinden, isterse de yaprak ve böğürtlen çiçeğinden hazırlanan bir içecektir. Bu çayın en önemli faktörü ise insan vücuduna sakinleştirici ve dinlendirici yararda bulunmasıdır. Bunun dışında böğürtlen çayı vücudun ihtiyacı olan, vitamin ve faydalı maddeleri de karşılar. Özellikle bu çay nörolojik hastalıklar, sinirlilik ve huzursuzluk için iyi bir ilaç görevindedir. Çay genel olarak, kurutulmuş böğürtlen yapraklar ve çiçeklerinden hazırlanır.

Böğürtlen gülgiller familyasına ait olan, çok senelik bir çalı bitkisidir. Bitkinin sarmaşık şekildeki dikenleri, küçük siyah ve kırmızımsı meyveleri vardır. Böğürtlen, yazın ilk aylarında çiçek açmaya başlar. Çiçekleriyle oldukça dikkat çekici bir görüntü oluşur. Çiçekleri beyaz ya da toz pembe renktedir. Böğürtlen aynı çilek gibi, kendiliğinden tozaklanan bir bitki çeşididir. Bitkinin ana vatanı Kuzey Amerika olarak bilinir. Boyu yaklaşık olarak 0,5 mm kadardır. Üst yaprakları koyu renktedir. Alt yaprakları ise açık yeşildir. Böğürtlen tam olarak ağustos aylarında meyvesini verir. Aynı zamanda çok iyi bir bal bitkisidir. Daha çok yol kenarlarında, nehir ve bataklık kenarlarında, nemli yerlerde bulunur. Yabani bir bitkidir. Meyvelerin hepsi aynı anda yetişmediğinden dolayı, bir ay içerisinde birkaç kez hasat edilir.

Böğürtlen bitkisi meyveleri ve çiçekleri ile tanınmaktadır. Meyveleri görünüş ve tat olarak çok harikadır. Avrupa ülkelerinde böğürtlen neredeyse 2000 yıldır hem meyve olarak hem de bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Çiçekleri ve yapraklarından hazırlanan çayları, ağız ve diş etlerinin iltihaplı hastalıkları tedavisinde kullanılmaktadır. Çeşitli cilt hastalıklarında, peeling olarak uygulanmaktadır. Meyve ve yapraklarından hazırlanan kaynatmalar hastalığı söktürücü olarak kullanılır. Böğürtlen çiçeklerinden hazırlanan ilaçlar, mide kanamalar ve hastalıklarını durdurmak için kullanılır. Grip ve nezle için, kurutulmuş meyvelerinden ve yapraklarından yapılan çaylar ve kaynatmalar tüketilir. Çeşitli boğaz ağrıları ve iltihaplanma sorunlarında, köklerinden yapılan çaylar kullanılır. Ayrıca besin zehirlenmesi, dizanteri, sinirsel bozukluklar, skleroz, yüksek tansiyon, mide hastalıkları, şeker hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Şifa maksatlı, yaz boyunca meyveleri, çiçekleri ve yaprakları, sonbaharda ise kökleri toplanır. Taze meyvelerinden çok lezzetli reçeller, jöle, içecek ve tatlılar yapılır. Yapraklarından ve çiçeklerinden hazırlanan en lezzetli gıda ise çayıdır.
" } ] }