{ "title": "Böğürtlen Budaması", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Budamasi-71.jpg", "date": "21.01.2024 20:40:00", "author": "Samed Şarlı", "article": [ { "article": "
Böğürtlen Budaması; Böğürtlenler, Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen bitki türlerinden biridir. Böğürtlen, vitamin ve mineraller açısından zengin bir özelliğe sahip bir bitkidir. Böğürtlen çöl iklimi gibi fazla kurak alanlar dışında bütün iklimlere uyum sağlayabilen fakat kuzey yarım küreye hitap eden bitkidir. Böğürtlen sıcak iklim meyvesi olma özelliği ile soğuğa karşı dayanıksız meyvedir. Böğürtlen olgunlaşma sırasında kuru havaları sevmeyen bitki olarak da bilinir.

Budama; Böğürtlen ekiminde en önemli işlemlerden biri de budama işlemidir. Böğürtlenler de budama üç aşamada yapılmaktadır;
Yaz Mevsimi Dalın Tepesinden Alma; Dik büyüyen böğürtlenler de dallar 60-75 cm'yi bulunca özellikle, havalar ısındığında yazın dalların tepesinden bir miktar budama yapılabilir.

Meyve Veren Dalların Kesilmesi; Böğürtlenler de toprak altı organları çok yıllık, taç kısımları 2 yıllıktır. Dikenli bir yapıya sahiptirler. Birinci yıl dallar olgunlaşır, ikinci yıl meyve verdikten sonra kururlar. Dallar meyve verdikten sonra kesilmesi uygundur. Bu işlem hemen hasattan sonra yapılacağı gibi, dinlenme döneminde yapılabilir.

Kış Budaması; Kışın bitimi veya ilkbaharın başlarında budama yapılır. Dik büyüyen böğürtlenler de zayıf olan ve yere yakın olan dallar kesilir. Böğürtlenler yere yakın çalılıklar olduğundan bu tiplerde budama kısa kuvvetli dal ile uzun ve sağlam meyve dalları elde edilecek şekilde yapılır.

İki ya da daha fazla yaşı olan böğürtlenler de budama hasat mevsimi sonu meyve vermiş dallar toprağa yakın seviyeden kesilip tellerden temizlenir. Ondan sonra yapılacak iş yeni filiz veren dalları tellere bağlamaktır.
" } ] }