{ "title": "Böğürtlen Bitkisi", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Bitkisi-35.jpg", "date": "20.01.2024 04:36:58", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Böğürtlen Bitkisi, Böğürtlen bitkisi Anadolu'nun hemen hemen her bölgesinde çokça yetişen, gül familyasına ait bir çalıdır. Organik asitler, Mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir bitkidir. A, C, E, K, P vitaminlerini içerir. Değişik iklim şartlarına kolay adapte olarak doğal yollarla yetişir.

Böğürtlen bitkisinin Anadolu'da birçok ismi vardır. Diken çileği, Kedi dutu, Kürmez, Mihra, Mormolik, Yabani üzümü, Gür üzüm, Avat, Fiske, Orman meyvesi, gibi birçok isim ile bilinir. Böğürtlen bitkisinin ülkemizde yaklaşık olarak 19 çeşidi yetişmektedir, doğal olarak yetişenlerin yanı sıra aşılanarak elde edilen çeşitleri de bu çeşitlerin içerisindedir.

Böğürtlen bitkisi dikenli olup fundalıklarda, ormanlarda, çalılıklarda, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında her yerde görebiliriz. Suyu sevdiğinden sulak ya da nemli topraklarda yetişir. Böğürtlen bitkisi çiçeklenmeye genellikle mayıs aylarında başlayıp Ağustos aylarına kadar devam eder. Meyveleri olgunlaşmadan önce yeşil renktedir. Bu safhada yenilmez, daha sonra kırmızı renge dönüşür tadı ekşidir. Tam olgunluğa eriştiğinde ise rengi artık siyahtır ve tüm meyveleri toplanıp yenebilir. Böğürtlen bitkisinin ticari olarak da üretimi son yıllarda yaygınlaşmıştır. Çeşit seçiminde şu faktörler göz önünde tutulmalıdır.
Böğürtlen bitkisi Sağlığa faydaları nelerdir?

" } ] }