{ "title": "Böğürtlen Bakımı", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Bakimi-24.jpg", "date": "20.01.2024 07:23:10", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Böğürtlen Bakımı, Gülgiller familyasından gelen yabani olarak tarla arasında ve yol kenarlarında oldukça sık gözümüze çarpan bir bitki olan böğürtlen içerisinde bulunan organik asitler, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Yaprakları, taze sürgünleri, meyvesi ve nadir de olsa kökleri birçok alanda kullanılan böğürtlen bitkisinin meyvesi reçel, meyve suyu, konservecilik, içki sanayi ve dondurma sanayinde oldukça sık kullanılan üzümsü bir meyvedir.

Çoğunlukla kendiliğinden yetişen böğürtlen bakımının oldukça kolay olmasından dolayı son zamanda bahçelerde ve saksılarda bakımı yapılan bir bitki haline gelmiştir. Bakımı kolay olan bu bitkiyi evde saksıda ve bahçenizde yetiştirebilir ve kendine has aromatik bir tada sahip olan böğürtlen meyvesini afiyetle yiyebilirsiniz. B1, B2, C, E vitaminleri açısından oldukça zengin olan böğürtlen aynı zamanda folik asit, tanen ve şeker içerir. Başta boğaz ağrısı, öksürük, ağız hastalıkları, yüksek ateş ve kolesterol düşürücü etkiye sahip olan bu meyve kuvvet verici ve kanı temizleyici özelliğe de sahiptir.

Böğürtlen bakımı nasıl yapılır?

Toprak ve iklim isteği, böğürtlen yağmur almayan, yaz mevsimin serin olduğu bölgelerde daha verimli olur. Sıcak iklimlerde bitki gelişimi fazla olmaz ve meyveleri ufak ve çekirdekli olur. Aşırı sıcak yerlerde böğürtlen olgun hale gelmeden yumuşar. Toprak açısından su tutma kapasitesi iyi ve organik madde bakımından zengin olan topraklarda daha iyi yetişen bu bitki için pH değeri 6-7 olan hafif asitli topraklar daha uygundur. Böğürtlen bakımı saksıda ya da bahçede yapılacak ise böğürtlenin köklerin fazla derinlere inmeyeceği ve nemden daha iyi faydalanması için toprak derinliğinin aşırı olmaması gerekir. Bahçeye dikilecek böğürtlen için kuzey yamaçlar ve -25 derece sıcaklık daha uygundur. Bundan daha alt sıcaklara bitki dayanmayabilir.

Toprak hazırlığı ve dikim aşaması, potaslı, azotlu ve fosforlu gübre toprağa verilebilir. İlkbahar mevsiminde çiçeklenmeden sonra bitkiye tekrardan azotlu gübre verilmelidir. Böğürtlen bakımı için sonbahar mevsiminden ilkbahar mevsimine kadar olan zaman dilimi daha uygundur. Kış mevsiminin sert geçmediği yerlerde sonbahar mevsiminde de dikim yapılabilir. Dikim işlemi fidanlar kurutulmadan yapılmalı.

Fidan dikildikten sonra sıcak başlarsa bitkiyi daha çok sulanmalıdır. Böğürtlen bakımı saksıda yapılacaksa oldukça geniş bir saksı tercih etmeli ve fidanlar 15-20 cm derinliğe dikilmelidir. Bu dikim derinliği bahçe içinde uygundur.

Sulama, yaz mevsiminin sonuna kadar suya oldukça ihtiyacı olan bu bitkinin sulaması yaz sonundan sonra daha az yapılmalıdır. Az geçirimli topraklarda dikim yapıldı ise suyun fazla birikmesi köklerin hastalanmasına ve çürümesine neden olabilir.

Budama, yaz mevsiminde dik büyüyen böğürtlen dalları 60-75 cm'ye ulaştığında tepe kısımlarının alınması gerekir. Meyveler alındıktan sonra ilk yılda olgunlaşan dalların, ikinci yıl meyve verdikten sonra kuruyan dallarının kesilmesi uygundur. Bu budama bitki dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Daha sonra ilkbahar başında ya da kış sonunda dik büyüyen yere yakın olan ve zayıf dallar kesilmelidir. Sürünücü tipte olan böğürtlenler de ise budama işlemi sağlam meyve dalları ve kısa, kuvvetli dallar elde etmek amacıyla yapılır. 2 yıldan daha büyük olan böğürtlenler de ise budama işlemi, bitkinin meyveleri alındıktan sonra, meyve veren dalların toprağa yakın olan kısmından kesilip alınması ile yapılır.
" } ] }