{ "title": "Böğürtlen Bahçesi", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/Bogurtlen-Bahcesi-62.jpg", "date": "20.01.2024 06:44:21", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Böğürtlen Bahçesi, her iklim ve toprak türüne uyum sağlayan sarmaşık yapılı çalı tipi bitki çeşitleri arasında yer alan kırmızı ve siyah renkli üzüm salkımı gibi meyvelere sahip olan bahçedir. Böğürtlen bitkisi doğal ortamında kendiliğinden yetişebildiği gibi aşılı olarak da böğürtlen bahçesi olarak yetiştirilebilmektedir. Böğürtlen bahçesinde bu bitki Mayıs ayında çiçek açarak Ağustos ayına gelindiğinde meyveleri olgunlaşmaktadır. Ekşi bir tada sahip olan böğürtlen aşırı olgunlaştığında daha tatlı olabilmektedir. Gerekli bahçe bakımlarının yapılmasıyla böğürtlen üretimi kaliteli bir şekilde artış gösterebilir. Böğürtlen bahçesinde bu bitkinin çiçeklenme dönemi öncesinde ve meyvelerinin toplandıktan sonraki mevsimde budama yapılması sağlıklı gelişimine katkı sağlar. Dikimi aşamasında fidanın kök ve saçakları kısaltılır. Bu şekilde dikildiğinde ve düzenli sulama yapıldığında daha atak olarak yetişmektedir. Böğürtlen bahçesinin bulunduğu alandaki toprak sürekli çapa yöntemiyle nefes aldırılmalıdır. Bu bitki gelişim gösterdikçe yan dal budama yapılması sağlam, kalın gövde oluşumu için önemlidir. Ayrıca, böğürtlen bahçesinde zararlı haşerelerden kurtulmak amacıyla zirai ilaçlamaların yapılması fayda sağlayacaktır. Birçok türe sahip olan böğürtlenin farklı isimleri de mevcuttur. Diken çileği, kedi dutu, yabani böğürtlen, yabani üzüm gibi adlarla tanınmaktadır.

Böğürtlen bahçesi için düzenleme yapılırken hangi türden böğürtlen yetiştirileceği hakkında bilgi edilerek önceden belirlemek gerekir. Bu bahçelerde organik ürünlerin sertifikalarının olması da önem teşkil etmektedir. Modern tarımda teknolojinin ve eğitim düzeyinin gelişmesiyle oldukça değerli böğürtlen bahçeleri peyzajı yapılabilmektedir. Böğürtlen organik asit bakımından zengin olan bir meyve türü olduğu için bahçelerde yerini önemle koruyan bir bitki türüdür. Hoş bir görüntü oluşturması ile bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Böğürtlen bahçesi tasarımında asma metodunun uygulanması ile böğürtlenin çıtalara sarılarak uzaması verimli olmasına etken olacaktır. Bahçede yetiştirilen böğürtlen dalının bir kısmı toprağa dikildiğinde diğer yandan dallanarak yatay bir şekilde dallanıp budaklanarak bahçenin her yanını kaplamaktadır.

Böğürtlen bahçesi bakımı nasıl yapılır?

Sağlıklı ve güzel görünümlü bir böğürtlen bahçesi yetiştirmek isteniliyorsa öncelikle bu bitkinin çevresinde ve köklerine sarılı olan yabani otların temizlenmesi gerekir. Diğer yandan böğürtlen alanındaki toprağa düzenli aralıklarla çapa yapılarak nefes alımını kolaylaştırmak gerekir. Böğürtlen bahçesindeki kaba taşlar toplanarak kuruyan böğürtlen dalları bağ makasıyla kesilerek fuzuli yoğunluğu ortadan kaldırılmalıdır. Çürümeye yüz tutmuş yapraklardan arındırılmalıdır. Bu tür bahçelerin bakımının sıklıkla yapılması böğürtlen bitkisinin yerde dağılımını da kolaylaştıracaktır.
" } ] }