{ "title": "Böğürtlen Ağacı", "image": "https://www.bogurtlen.gen.tr/images/bogurtlen-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 10:59:30", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Böğürtlen Ağacı, Farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyabilen böğürtlen ağacı sıcak ve kurak havalara ahududu ağacına kıyasla daha dayanıklıdır. Bunun yanı sıra kış aylarında ve ilkbahar aylarında meydana gelen donlara karşı ise ahududu ağaçlarına kıyasla daha az dayanıklıdırlar. Soğuk kış günlerinde ahududu ağacının dalları donduğundan zarar görmüş olur çünkü donan dalların yerine çıkan yeni sürgünlerden aynı yıl tekrar ürün alınmaz. Bu sebeple de don olan yerlerde yetiştirilecek olan ahududu ağaçları için tedbir alınmalıdır. Ahududu ağaçları genellikle sıcak iklim sevmektedirler ve şeftali ağacının yetiştirildiği yerlerde kolaylıkla yetiştirilirler. Böğürtlen ağacı olgunlaşmaya başladığı dönemde kuru bir hava iyi sonuç vermemektedir.

Böğürtlen ağacı genellikle toprak seçmezler. Ancak dinlenmiş ve geçirgen olan derin topraklar bu ağaçlar tarafından daha çok sevilir. Ayrıca, yeterli besin maddeleri mevcut olan topraklarda ahududu meyvesi daha verimli ve kaliteli olmaktadır. Toprağın devamlı olarak nemli olması ve toprağın mevcut derinliğinin minimum bir metre olması gerekir. Organik gübreleme ile toprak işlemenin aynı zamanda yapılması da bu ağacın verimi bakımından önemlidir.

Bir böğürtlen ağacını çoğaltmak için farklı metotlar kullanılmaktadır. Böğürtlen ağacı çoğaltma metotlarından ilki kök sürgünleri ile çoğaltma metodudur. İkincisi uç daldırma metodu, üçüncüsü yaprak ve göz çelikleri ile çoğaltma metodu, dördüncüsü kök çelikleri ile çoğaltma metodu ve sonuncusu ise doku kültürü yöntemi ile çoğaltma metodudur.

Böğürtlen Ağacı Dikimi ve Budaması

Bu ağacın dikimini yapmak için kuvvetli fidanlara sahip olması, iyi gelişmiş köklere sahip olması ve bir hastalığının bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca bu fidanların dikim zamanı gelene dek serin ve nemli bir yerde muhafaza edilmesi gereklidir. Dikim hemen yapılmayacaksa fidanların hendeklenmesi gerekir. Böğürtlen ağacı fidanlarının dikim yapılacak olan yere içi çamurlu su dolu olan kovaların içinde ya da ıslak telisler ile götürülmesi gerekmektedir. Dikim için açık havalar tercih edilmelidir. Fidana dikim bittikten hemen sonra ise can suyu verilmelidir.

Bir başka önemli konu ise budamadır. Kış aylarında yapılan budamada kurumuş olan dallarının kesilmesinin ardından ağacın geliştiği dönemden sonraki yıllarda budama yapılır ve üç yıl içinde de yeşil budama yapılır. Yazın başlangıcında haziran ayının ilk iki haftası içinde ağaçtaki zayıflamış olan ve ince olan dallar kesilir. Bunun sebebi her taçta birkaç tane ana dalın büyümesini sağlamaktır. Kış aylarında yapılan budamada en iyi gelişmeye başlayan birkaç dal seçilir ve geri kalan dallar budanır. Bunun yanı sıra ana dallar ise yaklaşık iki metre yükseklikte kalır. Ağacın yan dalları ise tepeden 45 cm'ye kadar budanır. Geri kalan dallar da yaklaşık yarım metre budanır.

Böğürtlen Ağacı Sulama
Böğürtlen ağacında sulama da budama kadar önemlidir. Çünkü ağacın verimli olması için doğru sulama gerekir. Böğürtlen ağaçları devamlı olarak topraklarının nemli olmasını isterler ve kuru toprakta verim vermezler. Yeterli derecede yağış olmayan yerlerde böğürtlen ağacının sulanması zorunlu olarak yapılmalıdır. Özellikle de böğürtlenlerin toplama işlemi zamanı geldiğinde diğer zamanlara göre sulamanın daha fazla yapılması gerekir. Geçirimi az olan topraklarda suyun fazla birikmesi sonucunda ağacın kök kısımlarında hastalıklar olmakta ve bu durum ağacın ölümü ile sonuçlanabilmektedir. Bunun yanı sıra, normalden fazla sulama da sulamama kadar tehlikeli olabilir. Böğürtlen ağacının sulaması karık, yağmurlama ya da damla sulama ile yapılır. Fakat ağacın meyvelerini toplama zamanında yağmurlama sulama yapmak doğru olmamaktadır. Tüm tekniklere uyularak yapılan böğürtlen ağacı yetiştiriciliğinde verimin tam olduğu bir dekar böğürtlen bahçesinden yaklaşık olarak 2 ya da 2,5 ton kadar böğürtlen meyvesi almak mümkün olmaktadır." } ] }